Srijeda, 24. travnja 2024.

HNS-ova zastupnica Božica Makar: Našim ulaskom u Vladu ulaže se i u sjever Hrvatske, ne samo u druge krajeve

Županijski čelnici Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, predvođeni predsjednicom Jasminom Pavlović, jutros su pobrojali projekte iz Koprivničko-križevačke županije koji su dobili milijunske potpore.

Konkretno, preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kojim upravlja HNS-ov ministar Predrag Štromar, tijekom dvije godine u Koprivničko-križevačku županiju stiglo je ili će još stići 43 milijuna kuna. To su primjeri HNS-ove konkretne brige za našu lokalnu zajednicu, rekla je predsjednica Jasmina Pavlović:

– Sustavna briga za građane temelj je političkog djelovanja HNS-a. Ulaskom HNS-a u Vladu prošle godine, naravno da nije zaboravljena ni naša županija. Naše ministarstvo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, itekako vodi računa o našoj županiji.

Jasmina Pavlović. Snimio Marko Posavec.

Riječ je o 19 projekata energetske obnove po tri poziva za koje je tijekom dvije godine odobreno 30,6 milijuna kuna. Tu su i 3,6 milijuna kuna vrijedni projekti sufinanciranja prostorno-planske dokumentacije, projekti komunalnog gospodarstva i izjednačavanja komunalnog standarda te legalizacija u romskim naseljima. A upravo se potpisuju i dva ugovora između Ministarstva i koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” o energetskoj obnovi paviljona i zgrade praonice u vrijednosti 5,7 milijuna kuna.

Potporu veću od milijun kuna za izgradnju pješačko-biciklističke staze i energetsku obnovu društvenog doma dobila je Općina Rasinja. I čini se, prema riječima načelnika, HNS-ovog Danimira Kolmana, da je bilo lakše doći do ove potpore nego do izvođača radova, koji – ako se i jave, znatno povisuju planiranu cijenu:

– Trenutno nema izvođača radova koji bi to napravili. Za razliku od toga, novca u opticaju ima dosta, pogotovo iz fondova, konkretno govorim za Ministarstvo graditeljstva, ali na žalost – nema izvođača koji su u stanju izvesti takvu količinu radova. I onda se događa naša hrvatska praksa – za 80% se povećavaju cijene u odnosu na možda realne. A možda i graditeljske tvrtke povećanjem cijena povećavaju plaće pa tako nastoje zadržati radnike koji inače masovno odlaze iz Hrvatske.

Danimir Kolman. Snimio Marko Posavec.

U HNS-u su svjesni da, osobito u našim krajevima, treba konkretno djelovati kako bi se situacija promijenila na bolje. Rekla je to boraveći u Koprivnici saborska zastupnica Božica Makar:

– Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva uvijek ističe: Sjever Hrvatske u svim dosadašnjim vladama bio je zakinut. On želi to iznivelirati i da sjever Hrvatske dobije što je zaslužio. Upravo našim ulaskom u Vladu to je i omogućeno: da se ulaže i kod nas, a ne samo u druge krajeve. Svi mi znamo da je kod nas zaposlenost stvarno visoka, da svi radimo, gotovo da i nema nezaposlenih. No plaće su tako male, među najnižima. Stoga nismo mogli iz naših proračuna sami odraditi mnoge stvari.

Božica Makar. Snimio Marko Posavec.

Zastupnica Makar je istakla da svi zastupnici iz našega kraja lobiraju za uvrštenje novca za brzu cestu u državni proračun, da se radi na projektu drugog kolosijeka željezničke pruge, te da se HNS osobito zalaže za projekt javno-privatnog partnerstva:

– JPP na žalost ne ovisi samo o HNS-u, iako smo se mi uvijek za to zalagali. Problem je bio da li to ulazi u javni dug ili ne. No, EU je dala naputak da to jest dug države, što je nama problem. Mi i dalje stojimo kod toga da je to dobar model. U našoj Varaždinskoj županiji to se pokazalo dobrim. Uveli smo jednosmjensku nastavu. Znamo da je krenulo i kod vas u Koprivnici, na primjeru koprivničke gimnazije, te da imate planove za nastavak. Na žalost, stalo je. No, mi nismo odustali od toga.

Zastupnica Makar je svjesna da se koalicijski partneri trenutno ne slažu u potpunosti, no u HNS-u, kaže, ne odustaju od svojih programa:

– Mi zato i nismo u HDZ-u ili nekoj drugoj stranci već u HNS-u. Mi imamo svoje stavove. A i do sad smo pokazali da nismo od njih odustali. Jedan od primjera je i Istanbulska konvencija. Vjerujete li da bi bila ratificirana da HNS nije u Vladi? Stopirali smo uvođenje poreza na nekretnine sve dok se ne riješi kompletni porezni sustav, porez na imovinu. Zašto netko s dionicama ili velikom štednjom ne bi plaćao porez, a onaj tko je ulagao u kuću bi? Zalažemo se da jedan dio bude neoporeziv, no po trenutnim uvjetima ne. Tako ćemo i dalje inzistirati na projektu Javno-privatnog partnerstva – zaključila je zastupnica Makar.

zatvori