Utorak, 26. ožujka 2024.

KAPITALNI PROJEKTI Sobota: Nemamo presice o željama i planovima. Imamo ih nakon što odradimo posao

U Županijskom odboru HDZ-a Koprivničko-križevačke županije više su nego zadovoljni najavljenim realizacijama niza kapitalnih projekata na prostoru Podravine i Prigorja, rekli su danas novinarima predsjednik Županijskog odbora stranke, dožupan Darko Sobota i saborski zastupnik Damir Felak.

Ne žele preuzimati osobne zasluge, ali ističu da javnost treba znati da su svi ti dogovori i sastanci prije svega odrađeni u dogovoru s premijerom Plenkovićem i ministrima upravo preko Županijske organizacije HDZ-a, u koordinaciji sa županom Darkom Korenom.

Među navedenim projektima je i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, sada u podravskoj javnosti aktualniji nego ikada. Prvi čovjek županijskog HDZ-a Darko Sobota ponovio je što je nedavno u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji rekao ministar Tomislav Ćorić:

– Sam ministar Ćorić je u tom posjetu jasno izjavio da Piškornica danas nema alternative za područje ovog dijela sjeverozapadne Hrvatske, te da je u tijeku izrada studije izvodljivosti ovog centra koja će biti gotova do kraja godine i mi s pravom i s razlogom očekujemo nastavak sanacije tog smetlišta na odgovarajući način do kraja iduće godine.

Referendum o Piškornici koji se spominje u zadnje vrijeme samo je prikupljanje političkih bodova, ustvrdio je Sobota i ponovio da alternative za Piškornicu – nema.

Tu su i projekti aglomeracija, investicije vrijedne 825 milijuna kuna, u konačnici gotovo i milijardu. Prvi će radovi krenuti već krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine, a s tom investicijom će se pokrivenost priključaka na pitku vodu i odvodnju povećati na 90 do 95 posto. Sada je na šezdesetak posto. Sobota je napomenuo i da u tim projektima nema Općine Kalinovac koja je te stvari odradila još prije desetak godina.

Još jedna aktualna tema u posljednje vrijeme je izgradnja mogućih novih hidroelektrana na rijeci Dravi koja bi zahvatila područje šest općina. No, kako je rekao Sobota, prije svega potrebno je provesti međunarodne razgovore s Republikom Mađarskom i tek nakon toga uslijedili bi konačni prijedlozi.

Damir Felak i Darko Sobota na konferenciji za medije. Snimio Marko Posavec.

Projekt drugog kolosijeka željezničke pruge, objektivno gledajući, za županiju je možda i značajniji od nastavka izgradnje brze ceste, a ti su radovi u punom zamahu, naglasio je saborski zastupnik Damir Felak:

– I ako se ispuni da 2022. godine ne Križevci, nego Koprivnica bude povezana preko Križevaca i Dugog Sela sa Zagrebom, mislim da će to biti ogroman iskorak za cijeli ovaj kraj.

Izgradnja drugog kolosijeka od Dugog Sela do Križevaca vrijedna je oko milijardu i pol kuna, a otprilike će toliko koštati i dionica od Križevaca do Koprivnice. Pribrojimo li tome i projekte aglomeracija koji su “teški” blizu milijardu kuna, nema govora o tome da su Podravina i Prigorje zanemareni, kazao je Felak:

– To su ogromna sredstva i to govori o tome da ovaj kraj od strane HDZ-a sigurno nije zaobiđen.

A što se tiče istupanja u javnosti, Sobota je kratko rekao:

– Nemamo presice o tome što bismo radili i kakve su nam želje. Odradili smo posao pa imamo presicu.

Zastupnik Felak zahvalio je na suradnji svim koalicijskim partnerima, ali je istaknuo da je Hrvatska demokratska zajednica ta koja vodi Vladu i koja donosi odluke o tome što će se i kako raditi u Hrvatskoj.

zatvori