Petak, 29. ožujka 2024.

HDZ O BRZOJ CESTI Felak: Zahvale svima uključenima, ali ovo je prije svega uspjeh HDZ-a i HDZ-ove vlade

Radovi na dionici brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom, prema najavama ministra Olega Butkovića na nedavnom sastanku u Županijskoj upravi, trebali bi početi najkasnije početkom 2020. godine.

U isto vrijeme počet će pripreme za nastavak gradnje ceste prema Koprivnici. Ponovio je to danas na konferenciji za medije HDZ-ov saborski zastupnik Damir Felak, istaknuvši zasluge prije svega Hrvatske demokratske zajednice.

Felak je podsjetio na to da je još 1999. godine, u vrijeme HDZ-ove vlade, potpisan ugovor za izgradnju ceste do Kloštra Vojakovačkog.

– Za vrijeme SDP-ove vlade od 2012. do 2016. godine bila su tri zastupnika iz Koprivnice, cesta je došla do Križevaca. Zašto nije ništa napravljeno dalje, barem planska dokumentacija, barem otkup zemljišta? To ja ne znam, to treba pitati nekog drugog, ali to su činjenice.

Ne može se, doduše, reći da baš ništa nije napravljeno za vrijeme SDP-ove vlade, dodao je Felak, rekavši kako bi bio presretan da je dionicu brze ceste do Križevaca otvorio SDP-ov ministar Hajdaš Dončić jer bi cesta danas već bila blizu Koprivnice. To se, međutim, nije dogodilo.

Damir Felak i Darko Sobota na konferenciji za medije. Snimio Marko Posavec.

Ministar Butković za posjeta Županiji najavio je da će cesta do Koprivnice u početku biti dvotračna, s osiguranim prostorom za još dva traka. U ovom trenutku, rekao je Felak, to je razumno rješenje, a na sličan način građeni su i dijelovi Istarskog ipsilona:

– Moramo si biti iskreni: prošla su vremena nekakvih megalomanskih projekata i gradnje nečega što je u datom momentu predimenzionirano. Sve studije količine prometa u ovom trenutku između Koprivnice i Križevaca pokazuju da cesta sa četiri traka, koja je, jasno, skuplja od dvotračne, u ovome trenutku nije nužna.

Izgradnjom dvotračne brze ceste postići će se cilj prometnog povezivanja Koprivnice, a dodatna dva traka izgradit će se kad se za to steknu svi uvjeti, kazao je Felak.

U javnosti se postavlja i pitanje trebaju li zastupnici iz našeg kraja podržati prijedlog državnog proračuna ako u njemu neće biti osigurana sredstva za nastavak gradnje brze ceste. Felak tu nema nikakvih dilema:

– Iz onoga što je rekao ministar Butković, vrlo je jasno da će sredstva za projektiranje biti osigurana u proračunu za sljedeću godinu, a početak izgradnje u proračunu za 2020. godinu i za takav proračun ću ja dići ruku.

A osim brze ceste od Križevaca do Koprivnice, vrlo je važan i projekt rekonstrukcije i proširenja dijela izuzetno prometne Podravske magistrale, dodao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota:

– Kad su drugi već ušli u svoje osobne izbore i predstavljaju se kao spasitelji ovoga kraja, mi smo odrađivali posao. Stoga, kolega Felak i ja i cijela Županijska organizacija zahvaljujemo Vladi i resornim ministarstvima na prepoznatom našem trudu, ali i prepoznatim potrebama građana Koprivničko-križevačke županije.

Sobota je zaključio i kako tu nije kraj i da Vlada na čelu s HDZ-om radi i na drugim projektima, u drugim resorima, o kojima će javnost sve doznati na vrijeme.

zatvori