Utorak, 23. travnja 2024.

MARATON Vijećnici satima raspravljali o Komunalcu: Na što je potrošen 51 milijun kuna od prodaje plinskog biznisa?

Dobra četiri sata rasprave u kojoj su se izmjenjivali članovi Uprave Komunalca, gradski vijećnici – oporbeni i pozicijski, pauze za usaglašavanje stavova i na kraju zaključci kojima oporba nije zadovoljna rezultat su dijela jučerašnje sjednice koprivničkog Gradskog vijeća.

Točnije, riječ je o raspravi o Komunalcu koju je inicirala oporbena Mreža nezvisnih lista. Ivica Suvalj na početku je rekao da ima nakanu usmjeriti raspravu prema jasnim pitanjima na koje očekuje isto tako jasne odgovore:

– Prema izvješću FINA-e, nagomilani dugovi u Komunalcu gotovo da se ne mogu sanirati. S druge strane, gradonačelnik i Uprava šalju umirujuće poruke da je u Komunalcu sve u najboljem redu. Građani i zaposlenici imaju pravo znati što se događa u Komunalcu jer oni to plaćaju. Uprava je dužna pojasniti u što je utrošen 51 milijun kuna od prodaje plinskog biznisa. Zainteresiranu javnost zanima i je li povećanje cijena komunalnih usluga posljedica pogrešnih poslovnih odluka uprava gradskih tvrtki, osobito Komunalca? Važno je da Uprava Komunalca predstavi plan rada i strategiju za narednih pet godina.

Ivica Suvalj. Snimio Marko Posavec.

Tako je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec pojasnila da je postojeću strategiju Komunalca potrebno ažurirati s novim smjernicama, radi se na optimizaciji troškova poslovanja pa je s tim u skladu danas 25 zaposlenika manje nego prije godinu dana. Cijene komunalnih usluga usklađuju se za zakonskim propisima, a intenzivno se radi i na uvođenju smart city pametnih rješenja. Dodala je i kako je zadaća Komunalca pružati kvalitetne komunalne usluge, što košta, a s obzirom na rast troškova potrebno je povećati i cijene.

Članica Uprave Dubravka Horvat pojasnila je na koji način će se građanima naplaćivati odvoz komunalnog otpada dok je član Uprave Goran Međurečan zaključio da Komunalac vjerojatno nikad više neće imati milijunske dobiti, jer mu to ni nije svrha:

– Ne velim da je sve divno i krasno, no izjave da smo pred ponorom, da sve ide k vragu, ne stoje – konstatirao je.

Snimio Marko Posavec.

Za govornicom su se uglavnom zaredali oporbeni vijećnici: nezavisni Marijan Šiško i Miodrag Maričić te Antonio Grgić, HDZ-ovi Ernest Forjan, Mario Vrbanić, Goran Kovačić, Sonja Celiščak. Svi su oni ponavljali svoje ranije rasprave o problemima poslovanja Komunalca te zaključili da do poskupljenja cijena komunalnih usluga dolazi zbog loših poslovnih odluka među kojima prednjači kupnja Pevecovog centra. HDZ-ov Ernest Forjan opisao je to ovako:

– Davno su mi se smijali kad sam pitao tko ima pravo u ovom gradu zaduživati građane do 2027. A mi se približavamo toj godini. Na reprograme smo potrošili 5 milijuna kuna. Što smo za taj novac mogli napraviti? Taj Pevec je uzrok sveg zla. Sad imamo raščerupanu kokoš! – rekao je Forjan.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

Oporba je tražila na uvid ugovor o prodaji plinskog biznisa te upozorila na uvjetno mišljenje revizije o financijskom poslovanju Komunalca. Na njihova su pitanja odgovarale predsjednice Uprave Komunalca – bivša, Maja Hleb i aktualna, Nataša Tetec. Tako smo, među ostalim, čuli i da je kredit za izgradnju pročistača otpadnih voda u Herešinu otplaćen prošle godine, no naknada za njegovu gradnju i dalje se naplaćuje poduzetnicima. Zašto, pojasnila je Maja Hleb:

– Mi smo do studenoga 2017. otplatili kredit i nismo dužni banci. No, od naših korisnika nismo prikupili sav novac. Potreban iznos se nije skupio u vrijeme otplate kredita, pa to i dalje naplaćujemo od korisnika. A riječ je o namjenskom novcu. Novac koji smo trebali skupiti kroz naplatu računa uzeli smo iz redovnog poslovanja Koprivničkih voda. Zato smo nastavili naplaćivati ovu naknadu od korisnika.

Snimio Marko Posavec.

Za govornicu je nekoliko puta izlazio Mrežin Ivica Suvalj koji je tražio konkretne odgovore:

– Koliko je novca Grad izvukao iz Komunalca i na koji način? Na što je konkretno potrošen 51 milijun kuna dobiven od prodaje? Komunalac prikazuje smanjenu dobit, a uprihodovao je 30 milijuna od prodaje plina! Pokažite ugovor o prodaji plinskog biznisa! Zašto je to tajna?

Ugovor je poslovna tajna jer je tako tražio RWE, ponovili su iz redova vladajućih, dok je Maja Hleb pojasnila:

– Od 51 milijuna 21 je uplaćen na žiro račun Grada koji je prodajom smanjio temeljni kapital u Komunalcu. Preostalih 30 milijuna sjelo je na račun Komunalca. S 11 milijuna pokriven je minus na žiro računu. No, nismo nikome davali novac i radili nezakonite radnje. Plaćali smo obveze po dospijeću te kratkoročne i dugoročne obveze iz ostatka novca. Taj je novac otišao bankama i dobavljačima – zaključila je Maja Hleb.

Nezadovoljan dobivenim pojašnjenjima, Mrežin Ivica Suvalj zatražio je da do sljedeće sjednice osnivač i Uprava Komunalca izvijeste gradske vijećnike na što je točno potrošen novac od prodaje plinskog biznisa te je zatražio da oporba dobije jednog člana u Nadzornom odboru Komunalca. Tako bi se, smatra, kvalitetnije nadzirao rad gradskog poduzeća i o tome izvještavala javnost.

Vladajući nisu prihvatili Suvaljeve prijedloge zaključka, a gradonačelnik Mišel Jakšić je dodao:

– U ovoj zemlji do sad nisam vidio praksu da se oporbi daje mjesto u nadzornim odborima tvrtki. Gradonačelnika Koprivnice nitko nije pitao što misli o tome da Dajana Milodanović za tri plaće ide u Nadzorni odbor Podravke u kojemu država ima 25% vlasništva.

Gradonačelnik Jakšić je dodao da stoji iza aktualne uprave Komunalca te je pozvao na zajedništvo kako bi se realizirali važni projekti: Aglomeracija i gospodarenje otpadom, odnosno RCGO Piškornica:

– Na ovim projektima trebamo prevladati političke podjele jer oni garantiraju našu budućnost. Te projekte može “vući” naš Komunalac i za to nam treba politička suglasnost. A na Piškornici najviše političkih poena mogao bih natući ja! – poručio je Jakšić, dodavši:
Najveći dužnik Komunalca danas je Piškornica! Bivši direktor Mladen Jozinović natukao je 3,5 milijuna kuna duga, a sebi je isplatio milijunski bonus.

Snimio Marko Posavec.

Ivica Suvalj, koji je inicirao raspravu o Komunalcu, za Dravu.info je rekao da nije zadovoljan dobivenim odgovorima:

– Gospođa Hleb je rekla da je s 19 milijuna pokrivena tekuća likvidnost. To je neozbiljno i zato sam tražio da nam točno pobroje na što je novac potrošen. No, nema političke volje da se ti podaci doista podastru građanima – zaključio je Suvalj.


Na sjednici je prvi puta sudjelovao i nezavisni Miodrag Maričić. Ustvrdivši da je već šest sati vijećnik, čestitao je poziciji na tome što je vrlo vješto “razvodnila” potpise desetorice oporbenih vijećnika koji su tražili zasebnu raspravu o Komunalcu. Stoga je zatražio novu:

– Na zasebnoj sjednici bismo to mogli svježe pratiti. Kao prosvjetar znam da više od 12 podataka u 45 minuta ni jedan učenik ne može pratiti. Budući da je došlo do promjene dnevnog reda, predlažem da se ovo skine s dnevnog reda i održi tematska sjednica; da se ova točka odradi, a ostale odgode ili da se oporba pokupi i ode sa sjednice. Ovo je prevažna tema da se o njoj može tako razgovarati! Predlažem da ovu točku prekinemo!

zatvori