Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA Znate li kako spasiti život?

Danas je Svjetski dan oživljavanja srca. Na glavnom koprivničkom trgu obilježio ga je Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Djelatnici zavoda prezentirali su temeljne postupke oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković pojasnila je važnost poznavanja postupka oživljavanja odnosno reanimacije.

Mirjana Hanžeković. Snimila Nela Carek.

– Ukoliko se nađemo kao svjedoci srčanog aresta kod žrtve važno je pristupiti reanimaciji kako bi se povećala stopa preživljavanja čak dva do četiri puta. Pokušavamo educirati građanstvo jer ako se ne pristupi reanimaciji mozak u pravilu bez kisika može preživjeti od tri do pet minuta. Najčešće se po dolasku hitne medicinske službe više ništa ne može učiniti.

Na nekim javnim mjestima u Koprivnici – npr. na Gradskim bazenima Cerine i na Željezničkom kolodvoru, nalaze se priručni defibrilatori namijenjeni hitnim situacijama. Ipak, da bi bili od koristi građani ih moraju naučiti koristiti.

Ivanka Kotnik. Snimila Nela Carek.

– Ako pak nemamo defibrilator, započinjemo s postupcima osnovnog održavanja života dok ne dođe hitna pomoć. Nakon što utvrdimo je li okolina sigurna i je li žrtva pri svijesti, provjeravamo diše li osoba ili ne. Ako diše, stavljamo ju u bočni položaj, a ako ne diše, a nema ni puls počinjemo s postupcima reanimacije – masažom srca i upuhavanjem zraka i to naizmjenično 30 pritisaka pa dva puta upuhnuti zrak tako da vidimo da se diže prsni koš. Nastavljamo s time dok osoba ne dođe k svijesti ili dok ne dođe ekipa hitne pomoći sa svojim aparatima – objasnila je specijalistica hitne medicine Ivanka Kotnik.

Dodajmo da je ovo prvi Svjetski dan oživljavanja srca. Naime, do sada se ovaj dan obilježavao samo na europskoj, a ne svjetskoj razini.

zatvori