Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Naša županija godinama prednjači po darivanju krvi, Marijan Špoljarić: Bit ću redoviti darivatelj sve dok će me služiti zdravlje

Podravsko-prigorske darivatelje krvi primio je danas župan Darko Koren. Povod okupljanju tradicionalno je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a na prijem u Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici stigli su humanitarci koji su ruku spasa pružili 75 i više puta.

Jedan od njih je Koprivničanac Marijan Špoljarić koji je ove godine ušao u klub zlatnih darivatelja. – Krv sam prvi puta dao 1973. Godine u vojsci. Kad sam se vratio doma, malo sam stao i zanemario, no unazad 15 godina sam redoviti darivatelj. Ove godine došao sam do stotog darivanja, a nadam se da će me zdravlje služiti i dalje. Bolje se osjećam dok darujem krv – prisjetio se.

Snimila Nela Carek.

Inače, Koprivničko-križevačka županija je šestu godinu za redom prva županija u Hrvatskoj po darivanim dozama krvi u odnosu na broj stanovnika.

– Ovakve rezultate postižemo zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji te humanosti i plemenitosti svih naših darivatelja koji imaju razumijevanja i pružaju ruku spasa za se one bolesne kojima je to potrebno – smatra ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

Snimila Nela Carek.

I koprivničko-križevački župan Darko Koren ponosan je ovim rezultatima. Župan Koren slaže se s ravnateljicom Sočev da je u našoj županiji posebno izražena empatija prema bolesnima, a današnji prijem iskoristio je i da zahvali Crvenom križu na poslu kojeg obavljaju:

– Osim svijesti darivatelja krvi, važna je i organizacija cjelokupnog sustava. Tu se moram zahvaliti Crvenom križu i ostalima koji sudjeluju u toj aktivnosti.

Vrijedno je istaknuti da su podravsko-prigorski darivatelji krvi ove godine dali 8452 doze dragocjene tekućine te da je krv prvi puta dalo 280 osoba.

zatvori