Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO Brojne mame podržale akciju o važnosti dojenja, ‘To je najbolje što možete učiniti za svoje dijete’

FOTO Brojne mame podržale akciju o važnosti dojenja, ‘To je najbolje što možete učiniti za svoje dijete’

0
FOTO Brojne mame podržale akciju o važnosti dojenja, ‘To je najbolje što možete učiniti za svoje dijete’
Snimila Nela Carek.
Nacionalni tjedan dojenja danas je obilježen i u Koprivnici.

Patronažne sestre Doma zdravlja, učenice medicinarke i majke na glavnom gradskom trgu informirale su prolaznike o važnosti dojenja.

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje odmah nakon poroda i nastavljati dojenje do druge godine djetetovog života, odnosno do kada majka i dijete to žele – rekla je novinarima patronažna sestra i međunarodno certificirana savjetnica za dojenje, voditeljica grupe za potporu dojenja Slonić u Koprivnici Andrea Novak.

Andrea Novak. Snimila Nela Carek.

Grupa za potporu dojenja u Koprivnici djeluje više od sedam godina, a majke se okupljaju jednom mjesečno. – Bilo bi jako dobro da u grupu dođu majke koje se pripremaju za majčinstvo, u vrijeme trudnoće. U grupi mogu iz prve ruke vidjeti majke koje doje svoju djecu i mogu vidjeti da dojenje ne ide uvijek glatko, da postoje teškoće koje se mogu prevladati. To je jako važno – smatra sestra Novak.

Jednako toliko važna je, istaknula je, i uloga potpore. – Bilo da se radi o ocu djeteta, bliskoj prijateljici, majci ili baki ta potpora je od presudne važnosti. Kad dođe do nekakvih poteškoća, majka koja ima potporu neće izgubiti samopouzdanje.

Svoje iskustvo dojenja s Koprivničancima danas je podijelila majka šestomjesečne Sofije Monika Generalić iz Hlebina. Monika je posebno pohvalila medicinske sestre u koprivničkoj bolnici koje su joj, kaže, uvelike pomogle kod edukacije.

Monika Generalić. Snimila Nela Carek.

– Moja iskustva su samo pozitivna. Imamo doma i starijeg braceka starog četiri i pol godine, a tri godine je bio dojen. On je danas vrlo zaigran dječak koji nije bolestan. Ako nam se i dogodi virozica, lako ju prebrodimo. Evo, ja imam samo pozitivna iskustva s dojenjem, to je nešto najbolje što možete učiniti za svoje dijete – ispričala je.

Inače, cilj obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja je informirati širu i stručnu javnost o važnostima dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, i zajednicu u cjelini.

zatvori