Petak, 26. travnja 2024.

DVA KOTAČA, A TRI PROMILA Pogledajte s kakvim je sve vozačima policija imala posla tijekom vikenda

Policija je i tijekom proteklog vikenda imala pune ruke posla na podravsko-prigorskim prometnicama. Pet prometnih nesreća i brojni prekršaji obilježili su dane iza nas, a ponovno su prednjačili alkohol i brzina.

Među pet navedenih nesreća dvije su bile s ozlijeđenim osobama; jedna je osoba teško, a tri su lakše ozlijeđene. Okolnosti događanja nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad i nešto što se rjeđe viđa u policijskom izvješću – nemarno postupanje s vozilom. Ta se prometna nesreća dogodila u petak, 12. listopada prijepodne na Trgu mladosti u Koprivnici. Vozač rođen 1941. godine parkirao je Toyotu koprivničkih registracija, ali nije povukao ručnu kočnicu pa je automobil na blagoj kosini krenuo i udario u drugi parkirani automobil. Vozač je napustio mjesto događaja, ali naknadno je pronađen.

Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, pri čemu je mladi vozač pod utjecajem alkohola izazvao nesreću u Đurđevcu u kojoj su tri osobe ozlijeđene, jedna teže i dvije lakše.

Sankcionirano je ukupno 209 prometnih prekršaja od kojih se 34 odnosilo na upravljanje pod utjecajem alkohola te 78 na prekoračenje dopuštene brzine kretanja. Osim toga, 32 vozača nisu koristila sigurnosni pojas, a 10 ih je koristilo mobitel u vožnji.

Tri su vozača zadržana u posebnim prostorijama do otriježnjenja, a četiri su uhićena i protiv trojice su provedeni žurni prekršajni postupci.

Alkoholni rekorder vikenda uhvaćen je u petak oko pola sata prije ponoći na Varaždinskoj cesti u Koprivnici. Bio je to 36-godišnjak koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od čak 3,15 promila.

Među alkoholiziranim vozačima bilo je i pet mladih vozača, a najviše je “napuhao” 21-godišnjak koji je u subotu 20-ak minuta prije ponoći izazvao prometnu nesreću u Podravskim Sesvetama. Imao je 1,91 promil alkohola u organizmu.

Osim toga, mladi vozači tijekom vikenda su sankcionirani i zbog prebrze vožnje, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela.

Neslavni rekorder što se tiče brzine kretanja bio je 28-godišnjak koji je u nedjelju navečer na otvorenom dijelu državne ceste DC-10 upravljao osobnim automobilom brzinom od čak 155 kilometara na sat, usprkos ograničenju na 100.

Također, iz policije napominju da su tijekom vikenda u prometnim prekršajima zatečena i četiri recidivista, dakle ponovna prekršitelja, koji su ukupno počinili šest novih prekršaja: tri upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva upravljanja prije stjecanja prava i jedan prekršaj upravljanja vozilom unatoč ranije izrečenoj zabrani.

zatvori