Utorak, 23. travnja 2024.

DRAGICA KRAMARIĆ Krv je dala 107 puta i davat će ju dokle god joj budu htjeli uzeti

Čudo je to od žene. Krv je počela davati s 18 godina, to je bilo 1974. Do sad je ruku spasa pružila 107 puta. Da je muškarac, to bi bilo više od 125. Debelo, dakle, spada u koprivnički Klub 100. I aktivna je i dalje. To je koprivnička kardiologinja, dr. Dragica Kramarić.

S obzirom na njeno zvanje, kaže da ne čudi što daruje krv. A počelo je na poziv, u danima mladosti:

– Na samom početku, kad sam počela davati krv, možda i nisam bila svjesna koliko je to potrebno. Nama mladima je to onda bilo zgodno, pozvali su nas i mi smo zajedno išli dati krv. No s vremenom sam, baveći se svojim poslom, spoznala koliko je krv potrebna i koliko je nezamjenjiv lijek. Do današnjeg dana nema lijeka koji mijenja krv. Transfuzijom krvi danas spašavamo živote, nekad poboljšavamo stanje pacijenta, ubrzavamo ozdravljenje. To je razlog što sam svih ovih godina nastavila davati krv.

>> DAN DARIVATELJA KRVI Naša je županija prva u Hrvatskoj i to zahvaljujući ljudima kojima danas odajemo priznanje

Dragica Kramarić. Izvor: hck-koprivnica.hr

Dragica Kramarić posebna je žena. Ona je svoju ruku pružila 107 puta i tako je nadmašila i mnoge muškarce. Pritom je važno znati da žene krv mogu dati tri, muškarci četiri puta godišnje. Na upit boli li davanje krvi, začuđeno je uzvratila protupitanjem:

– Boli? Ne! To je lagana bol prilikom uboda igle. Druge boli praktički nema. Čovjek praktički izgubi samo 10 do 15 minuta vremena. Sam ubod igle nije toliko bolan da bi netko zbog toga odustao od darivanja krvi.

Samo darivanje nema štetnih utjecaja na darivatelja, ističe Dragica Kramarić, upozorivši tek da je moguć osjećaj slabosti. No, ni to nije zabrinjavajuće:

– Kod osjetljivijih ljudi neposredno nakon davanja krvi može doći do pada tlaka, vrtoglavice, malaksalosti. No, to se nadoknadi jer mi imamo dovoljno krvi da možemo funkcionirati. Bitno je samo odmah nadoknaditi tekućinu da ne bismo, jednostavno rečeno, bili isušeni. Drugih kroničnih posljedica nema. Štoviše, davanje krvi je dobro jer tako redovno kontroliramo svoje zdravlje. Naime, prilikom prvog i svakog drugog davanja krv se kontrolira i tako vrlo jednostavno doznajemo jesmo li možda zaraženi nekom od bolesti poput hepatitisa i HIV-a – pojasnila je dr. Kramarić. A na upit do kad planira davati krv, spremno je odgovorila:

– Dokle mi budu htjeli uzeti. Dokle budem zdrava i dokle budem mogla davati.

Tko su sve članovi Kluba 100 Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica možete vidjeti ovdje.

zatvori