Petak, 19. travnja 2024.

DAN RUŽIČASTE VRPCE U KOPRIVNICI – Rak dojke i dalje je tabu

Dan ružičaste vrpce obilježen je u Koprivnici 19. godinu za redom.

U organizaciji Udruge žena s bolestima dojke Nada, građanima je poslana poruka o važnosti preventive u liječenju ove bolesti. Naime, vrlo je važno da sve žene redovno, svakoga mjeseca, između petog i petnaestog dana ciklusa obave samopregled svojih dojki. Na to je upozorila i predsjednica Udruge Nada Željka Zetović:

– Samopregledom dojki bolest možete na vrijeme otkriti i tako si spasiti život. Rak dojke se ne može spriječiti, no može se izliječiti.

Samopregled dojki trebale bi redovno raditi sve žene od dvadesete godine. Za pregled dojki na raspolaganju je i ultrazvuk, a od četrdesete se počinje i s mamografijom, pobrojala je predsjednica Zetović te pozvala žene da se odazovu pozivima iz Nacionalnog programa:

– Ne boli, zakazano vam je vrijeme u koje vas čekaju stručna osoba i aparat. Nema razloga da se ne odazovete, a mnogima je to prilika da si spase život!

Neki od građana na štandu Udruge Nada ostavljali su i donacije. Taj je novac namijenjen kupnji intraoperativnog aparata za zračenje. Primjenjuje se tijekom operacije i sprječava potrebe za kasnijim dugotrajnijim zračenjima. Riječ je o vrlo skupom uređaju za koji se novac prikuplja po cijeloj Hrvatskoj.

Koliko je prevencija i ispravno liječenje važno dovoljno govori činjenica da je rak dojke vodeći kod žena. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 2500 žena, a godišnje ih bitku s ovom bolesti izgubi oko tisuću. Zabrinjavajuće je što obolijeva sve više mlađih žena, ali i muškaraca, upozorava Željka Zetović te na upit Drave.info kakve su brojke za našu županiju odgovara:

– Za našu županiju nema konkretnih brojčanih pokazatelja, no prema nekim saznanjima svakog mjeseca oboli novih osam žena. Od odlaska liječnika Dragutina Šnajdara u mirovinu, oboljele se više ne operiraju primarno u koprivničkoj bolnici, pa su nam podaci o njima uglavnom nedostupni.

Željka Zetović je pozvala sve oboljele da se ipak pridruže Udruzi Nada. Okupljaju se svakog prvog utorka u mjesecu, od 18 sati na trećem katu Zavoda za javno zdravstvo. To nije okupljanje “otpisanih” već susreti žena željnih životnih radosti:

– Družimo se, ne plačemo jedna nad drugom. Veselimo se, pjevamo, razgovaramo, zabavljamo se. Naravno da smo i moralna podrška onima kojima to treba. Posjećujemo i bolesne, one za koje znamo. No, imam osjećaj da je rak dojke tabu tema. Oboljele uglavnom taje svoju bolest, a važno je da vidimo, ne da čujemo, već da vidimo jedna drugu. U Nadi ima i članica koje nisu oboljele, ali nam daju podršku. I to nam puno znači – zaključila je predsjednica Nade Željka Zetović.

Današnju su akciju svojim dolaskom poduprijeli i lokalni dužnosnici, a dugogodišnja aktivistica Nade, umirovljena medicinska sestra Božica Šnajdar i ove je godine na lutki Agata pokazala kako ispravno odraditi samopregled dojki.

zatvori