Srijeda, 24. travnja 2024.

DAN DARIVATELJA KRVI Naša je županija prva u Hrvatskoj i to zahvaljujući ljudima kojima danas odajemo priznanje

Cijela Hrvatska, pa tako i Koprivnica, danas obilježava 65 godina organiziranog darivanja krvi. U Podravini se krv počela prikupljati prije 61 godinu, 1957. i to u koprivničkoj gimnaziji te u Novigradu Podravskom, Goli i Sokolovcu.

Od tada obitelj darivatelja u koprivničkoj Podravini dosegla je tisuće darivatelja koji su kroz to vrijeme darovali na tisuće doza krvi. A slično je i danas. Zahvaljujući humanom djelovanju, spadamo među najbolje u Hrvatskoj. Doznala je to Drava.info od ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Adele Sočev:

Adela Sočev. Snimio Marko Posavec.

– U našoj bazi Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica je oko 6000 darivatelja s područja Koprivnice i okolnih 11 općina. Prošle godine prikupili smo 5934 doze krvi. S prosjekom od 10,35 davanja drugi smo u Hrvatskoj. Naravno, ponajviše zahvaljujući upravo našem području, naša je županija prva u Hrvatskoj sa 7,31 davanjem na 100 stanovnika, odnosno 8452 doze krvi godišnje.

Da naši darivatelji ne posustaju govore i ovogodišnje brojke. Do listopada je na koprivničkom području prikupljeno čak 4970 doza krvi! No, darivanje krvi više je od pukih brojki, poručuje ravnateljica Sočev:

– Unatoč nezamislivom napretku tehnologije, moderna medicina nije još uspjela nadomjestiti tekućinu koja spašava život. Jučer je bio prijem Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu za jubilarne darivatelje. Tamo je istaknuta činjenica da su najbolji i najskuplji medicinski aparati, kao i najuvaženiji medicinski stručnjaci, zapravo nepomoćni u spašavanju ljudskih života bez ovih dragocjenih kapljica krvi koje naši Podravci doista revno i prekrasno daju za ozdravljenje drugih.

Dragica Kramarić. Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Darivatelji s najviše pružanja ruke spasa okupljeni su u Klub 100 – muškarci s više od 100 i žene s više od 75 davanja. U klubu ih je trenutno 105, među kojima 8 žena. Među njima svakako prednjači dr. Dragica Kramarić koja je krv dala 107 puta, što bi prema muškim standardima bilo 125 puta. Doznali smo to od predsjednika kluba Štefa Lončara koji je posebnu poruku odaslao mladim sugrađanima:

– Apeliram na naše mlade sugrađane, na sve starije od 18 godina, da se pridruže velikoj obitelji darivatelja krvi. To nije nikakav bauk, traje samo desetak minuta. No neopisiva je radost i zadovoljstvo kad spoznate da ste nekome spasili život.

Kako bi im zahvalili na doprinosu društvu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić za darivatelje s jubilarnim brojem davanja organizira večeras prijem. Isto to za darivatelje iz cijele županije za utorak je najavio i župan Darko Koren. On je danas svim darivateljima u povodu Dana darivatelja uputio čestitku u kojoj, među ostalim, stoji:

“Svim darivateljima krvi iskreno zahvaljujemo na iskazanoj humanosti i plemenitosti, kao i na svakoj darovanoj dozi krvi. Darivatelji krvi ključan su dio našeg zdravstvenog sustava, a njihova nesebičnost svakodnevno spašava ljudske živote i zdravlje. Ovom prilikom još jednom pozivamo sve građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi i pomognu onima kojima je to potrebno”, poručio je podravsko-prigorski župan uputivši im dodatnu zahvalu na ljubavi i brizi koju iskazuju za dobrobit drugih.

zatvori