Petak, 29. ožujka 2024.

GALOVIĆEVA JESEN Jubilarni Međunarodni festival književnosti uskoro u Koprivnici, evo koga su čitatelji izabrali za nagradu

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen počinje idući tjedan u Koprivnici.

Glavne su mu odrednice čuvanje lika i djela Frana Galovića, promocija hrvatske književnosti te utjecaj na mlade. Upravo je ovu potonju posebno istaknuo predsjednik Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni Marko Gregur:

– Važno nam je da sve što radimo radimo na način da dio identiteta – a Galović je temelj podravskog identiteta – prenesemo na one najmlađe koji će doći iza nas, i da to činimo tako da, osim uz to što uživaju u književnosti i upijaju ono dobro što donose autori iz Hrvatske i inozemstva, da i sami imaju priliku istaknuti svoju kreativnost.

Slijeva: Petar Lukačić, Darko Pernjak, Marko Gregur, Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Festival počinje u utorak, 23. listopada u novom prostoru u centru Koprivnice, a otvara ga dobro poznati domaći autor:

– Zadovoljni smo time što će ove godine domaći predstavnik biti akademik Dragutin Feletar koji je objavio zbirku kajkavskih pjesama i kojom ćemo ove godine otvoriti festival, u 19 sati u Galeriji Mijo Kovačić. To je novootvorena galerija, prostor koji možemo reći savršeno odgovara brojnim kulturnim aktivnostima pa tako i našem festivalu, i gotovo sva događanja imat ćemo u tom prostoru – kazao je Gregur.

Uz Feletara, na ovogodišnjoj Galovićevoj jeseni gostovat će još osam autora iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Popis autora možete pogledati ovdje.

Snimio Marko Posavec.

Što se tiče same Nagrade Fran Galović, za nju se ove godine prijavio rekordan broj knjiga – 61. Među njima je izabrano 10 finalista, a kao i lani, svoju ulogu u izboru pobjednika imat će i članovi podravsko-prigorskih knjižnica. Njihov izbor bit će uzet u obzir pri donošenju konačne odluke. Tko je ove godine osvojio naklonost čitatelja otkrio nam je Petar Lukačić:

– Ove godine čitatelji su odabrali Marinu Šur Puhlovski i njezin roman “Divljakuša”. To je još jedan način na koji uključujemo širu publiku u samu dodjelu nagrade.

Petar Lukačić i Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Tu je i Mali Galović, nagrada za književno stvaralaštvo mladih za koje su organizatori istaknuli kako im je vrlo drago što se širi izvan granica Podravine.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je da će Grad i dalje podržavati Galovićevu jesen te to slikovito opisao riječima:

– Sad je na nama svima da taj kvasac koji imamo, a imamo ga, da napravimo sve da ga dignemo u one visine koje zaslužuje i da Podravina dobije svoje značajno mjesto na karti, ne samo političko-gospodarskih nego i kulturno-povijesnih događanja i značaja ove zemlje.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Festival Galovićeva jesen organiziraju Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Grad Koprivnica, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info.

Cijeli program festivala možete pronaći ovdje.

Kliknite na sliku ispod ili desni klik > Otvori sliku u novoj kartici kako biste ju povećali.

zatvori