Četvrtak, 25. travnja 2024.

Započela sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Koprivnički Ivanec – Log-Parag 1

U srijedu, 3. rujna, započela su sustavna arheološka istraživanja višeslojnog lokaliteta Koprivnički Ivanec – Log-Parag 1. Radi se o lokalitetu koji je dio većeg kompleksa koji se, na zasad pet evidentiranih položaja, proteže uz južnu obalu nekadašnjeg toka potoka Gliboki.

Sam je kompleks izuzetno zanimljiv i bogat, a o dugotrajnosti njegova funkcioniranja i privlačnosti položaja koji su zaposjedani svjedoče prikupljeni površinski nalazi keramike koji se datiraju kroz 3.000 godina, od srednjeg brončanog doba do kasnog srednjeg vijeka.

Tijekom ovogodišnje kampanje istraživat će se položaj na kojem su, tijekom sustavnih terenskih pregleda, prikupljeni površinski nalazi koji upućuju na postojanje naselja iz mlađeg željeznog doba, antike, kasne antike i ranog srednjeg vijeka, te peći za taljenje željezne rudače.

Temeljem navedenog, prilikom početka ovogodišnjih istraživanja postavljena su tri cilja:

  • 1) definirati prostorni raspored i međusoban odnos naselja iz različitih vremenskih perioda;
  • 2) definirati unutar kojeg su razdoblja funkcionirale peći za taljenje željezne rudače;
  • 3) istražiti segment naselja iz razdoblja kasne antike budući da se radi o materijalu koji je na prostoru Podravine, ali i cjelokupne kontinentalne Hrvatske, izuzetno slabo istražen.

Istraživanja se planiraju izvoditi tijekom 17 radnih dana, a financijska sredstva za njihovu realizaciju osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija i tvrtka Piškornica d.o.o.

zatvori