Petak, 29. ožujka 2024.

Većina u Županijskoj skupštini zadovoljna radom župana Korena, oporbu ‘žulja’ njegov put u Rusiju

Većinom od 29 glasova za, 6 protiv i jednim suzdržanim izvješće o radu koprivničko-križevačkog župana u prvoj polovici ove godine očekivano je prihvaćeno na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Župan Darko Koren, obrazlažući izvješće, rekao je da je riječ o klasičnoj tehničkoj točci dnevnog reda:

– Naziv ove točke ne govori dovoljno jer riječ je o izvješću o radu kompletne županijske uprave, ne samo župana i njegovih zamjenika već i svih stručnih službi. Metodologija pisanja ovog akta nije propisana pa smo se mi odlučili za srednju varijantu od 35 stranica – pojasnio je župan Koren.

Izvješće je za govornicom pohvalio oporbeni Marko Fucak iz SDP-a, koji je ponovno upao u oči izborom majice koju je odjenuo za ovu sjednicu – crna s fotografijom župana Darka Korena na tribinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji:

– Izvješće je za pohvalu, no ne znam zašto u njemu nema službenog posjeta našega župana Rusiji. Tamo je navodno bio kod predsjednika Putina koji je zainteresiran za ulaganja u Piškornicu – u satiričnom je tonu izrekao Fucak čiji je istup župan Koren nazvao performansom:

Na performans vijećnika Fucaka mogu samo reći da u Rusiji nisam bio na službenom putu. Insinuacije i uvrede zaslužuju posebnu obradu kojom ćemo se pozabaviti kad preslušamo snimku. Cijeli ovaj performans je lakrdija – ustvrdio je Koren te predsjedniku Skupštine Željku Pintaru dodao: – … za koju smatram da nije trebala biti ni izvedena.

Snimio Marko Posavec.

Potom se ponovno obratio SDP-ovu Marku Fucaku:

Umišljate si da možete biti političar, a zapravo ste lakrdijaš. Vazalno ste podređeni. Sad vi mene možete tužiti – bio je direktan župan Koren.

Hoće li Fucak tužiti župana nismo uspjeli doznati, no odgovorivši mu pojasnio je kako je napomenuo da u javnosti kruže neslužbene informacije o njegovu putu u Rusiju na Svjetsko nogometno prvenstvo.

– Rekli ste da je riječ o privatnom posjetu, u redu. Ja sam zadovoljan. A kad je riječ o mom dress codeu, ja se ovom majicom pridružujem navijanju i čestitam Vatrenima na osvojenom drugom mjestu.

Snimio Marko Posavec.

Primjedbe na izvješće o županovu radu imao je i laburist Siniša Kavgić kojega također zanima status njegova puta na Svjetsko prvenstvo u Rusiju:

– Ako je riječ o službenom posjetu, tko je to platio? Jeste li imali pokrovitelja i jeste li u to vrijeme bili na službenom putu, godišnjem odmoru ili bolovanju?

Župan Koren je ponovio da je u Rusiji bio na privatnom putovanju:

– Nisam bio službeno u Rusiji. Valjda imam pravo na privatni život. Mi nismo tako dobri prijatelji da bih vam govorio što u svom privatnom životu radim.

Kavgić mu je uzvratio da nije postavio pitanje Darku Korenu kao privatnoj osobi već kao dužnosniku:

– Ako je bila riječ o privatnom posjetu, u redu. No ako je to bio službeni posjet, molim da nam kažete tko mu je pokrovitelj.

Rasprava o izvješću o županovu radu na kraju je završila najavom skorašnjeg dolaska ministra Olega Butkovića sa suradnicima od kojih se očekuju informacije o nastavku izgradnje brze ceste do Koprivnice, te zahvata na željezničkoj pruzi od Vrbovca prema Križevcima i Koprivnici.

zatvori