Petak, 19. travnja 2024.

UJEDINILI SE Koprivnički prijatelji životinja traže od Grada da što prije počne sa sterilizacijom pasa i mačaka

‘Glas za njuškica spas’ nova je građanska inicijativa u Koprivnici. Čini ju sedamdesetak zaštitnika životinja, a cilj im je poboljšati kvalitetu skrbi za napuštene životinje.

Nedavno su krenuli s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže početak sterilizacije pasa s 1. siječnja iduće godine, provjeru i čipiranje pasa do 31. prosinca ove godine te izgradnju odgovarajućeg skloništa za napuštene životinje koje bi, poručuju, radilo na javan i transparentan način uz kontrolu zaštitnika životinja, do kraja iduće godine.

Oni će pak u naredno vrijeme raditi na senzibilizaciji, informiranju građana o novom Zakonu o zaštiti životinja i promoviranju udomljavanja. Podršku inicijativi dao je Luka Oman, čelni čovjek “Prijatelja životinja” i savjetnik Ministra poljoprivrede.

Snimila Nela Carek.

– Cilj je vrlo jasan: smanjiti troškove Gradu, smanjiti problem građanima i pomoći životinjama. Sve se to može upravo s ovim točkama koje inicijativa želi. Prvo je definitivno propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka što je dosad napravilo već 90 gradova – poručio je Oman na konferenciji za medije na Zrinskom trgu.

U inicijativi su posebno nezadovoljni time što je Grad Koprivnica odluku o sterilizaciji pasa i mačaka prolongirao do 2021. godine.

– Vjerujem da će se ta greška ispraviti jer je gradonačelnik na mene ostavio dojam kao osoba koja želi napraviti neki red, no upravo je taj moment bitan. Sada je vrijeme da krene rješavanje problema neodgovornosti građana – istaknuo je Oman.

Inicijativa ima svoju Facebook stranicu na kojoj im se, između ostalog, mogu obratiti građani koji žele potpisati peticiju. Inicijativa će potpise na kraju predati Gradskoj upravi.

zatvori