Petak, 19. travnja 2024.

Udruzi Osmijeh potreban je još jedan konj za terapijsko jahanje i novac za neometan rad, pomozimo im zajedno

Podravkini volonteri ponovno dižu na noge cijelu lokalnu zajednicu da bi pomogli Udruzi za terapijsko jahanje “Osmijeh” koja se bori s financijskim teškoćama.

Podsjetimo, riječ je o koprivničkoj udruzi koja jedina na području naše županije provodi ovakav način rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Iako na projektu većinom rade volonteri, samo briga o terapijskom konju godišnje košta oko 20 tisuća kuna.

Udruzi financijski stalno pomažu Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija kroz programe za udruge, ali to im, kažu iz Osmijeha, nije dovoljno. Djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na listi čekanja sve je više, a Cami, kobila koju trenutno imaju, ne može sve sama.

Valentina Kavur. Snimila Nela Carek.

– Zasad u programu sudjeluje 20-ero djece s teškoćama u razvoju s kojima radimo od 2016. godine, otkad Uduga provodi terapijsko jahanje. Vide se veliki pomaci u zdravstvenom stanju te djece, a ona u ovakvoj terapiji zaista uživaju. Ali ima djece i osoba s invaliditetom koja čekaju svoj red jer nam je jedan terapijski konj malo – požalila se na današnjoj konferenciji za mediji predsjednica Udruge Osmijeh Valentina Kavur.

Udruga volontera Podravke PULS dosad je Udruzi Osmijeh kupila terapijskog konja i jednom pomogla oko financija, a sad priskaču u pomoć kod kupnje drugog konja i osiguravanja novca za neometan rad.

Snimila Nela Carek.

– Pokrenuli smo humanitarnu akciju pod nazivom “Veliko srce za veliki osmijeh”. Osmislili smo ove subote aktivnost u sklopu Europskog tjedna kretanja. Krenuli bismo iz centra Koprivnice u dvije rute, preko Peteranca i Đelekovca, na Šodericu. Tamo bismo se svi zajedno družili – najavila je Iva Trtanj iz Udruge PULS.

Ideja je da se sudionici okupe na Zrinskom trgu na bilo kojem prijevoznom sredstvu kojeg imaju – biciklu, konju, motoru ili da dođu  na rolama ili pješice. Sudionici humanitarne akcije tamo će se podijelili u dvije skupine te u pratnji policije i vatrogasaca krenuti prema jezeru Šoderica prolazeći putem kroz podravska sela iscrtavajući na karti jedno veliko srce.

Na cilju će im se pridružiti i štićenici udruga osoba s invaliditetom i osobe s intelektualnim teškoćama koje će simbolično odvoziti nekoliko zadnjih metara.

– Ovom humanitarnom akcijom želimo okupiti razne udruge, ustanove i tvrtke, ali i pojedince naše uže i šire zajednice. Želimo da se svi zajedno ujedinimo u plemenitom cilju i pritom razmijenimo iskustva, razvijemo nova poznanstva i prijateljstva te osmislimo nove ideje za bolji svijet oko nas – istaknula je Iva.

Već u startu humanitarnu akciju podržali su Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, Grad Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija te Policijska uprava koprivničko-križevačka, a ostali to mogu dolaskom na glavni gradski trg i plaćanjem kotizacije u iznosu od dvadeset kuna ili uplatom na žiro račun Udruge Osmijeh.

Vidimo se u subotu na Zrinskom trgu. Prema Šoderici se kreće u 11 sati.

zatvori