Srijeda, 17. travnja 2024.
Home Aktualno TJEDNA PROGNOZA Ljeto iza nas, ljeto ispred nas – barem do vikenda

TJEDNA PROGNOZA Ljeto iza nas, ljeto ispred nas – barem do vikenda

0
TJEDNA PROGNOZA Ljeto iza nas, ljeto ispred nas – barem do vikenda
Ilustracija. Snimio Marko Posavec.
Nakon tjedna koji je obilježilo vrijeme primjereno kasnom ljetu, nakratko prekinuto u petak navečer grmljavinskim pljuskom, dani pred nama nastavit će u istom tonu. Ušli smo u posljednji tjedan kalendarskog ljeta i provest ćemo ga uz puno sunca i topline, barem do vikenda za kada prognostičari najavljuju moguće pogoršanje.

Što se tiče tog pljuska u petak, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Koprivnici su pale 23 litre kiše po kvadratnom metru. Automatske meteorološke stanice tog su dana izmjerile i manje oborina: Ivanščak 10, a Herešin svega nešto više od šest litara kiše. Grmljavina je bila prilično glasna, ali većih posljedica nije bilo.

Ljeto završava u nedjelju, 23. rujna pred jutro: jesen počinje u 3:54. U kakvim ćemo vremenskim uvjetima dočekati “šareno” godišnje doba još uvijek ne znamo, ali postoje naznake da bi vrijeme moglo biti dosta lošije nego tijekom tjedna. No, idemo redom.

Što je ostalo od ponedjeljka bit će većinom sunčano uz nešto one tanke, visoke naoblake koja ne smeta puno Sunčevom sjaju, a o kiši nema ni govora. Puhat će slab sjeveroistočni vjetar, a temperatura ide do nekih 27 stupnjeva.

Utorak možemo sažeti u tri riječi: sunčano, vedro, toplo. Sasvim bismo opravdano mogli dodati i četvrtu pa da ispadne vrlo toplo. Jutro će biti već uobičajeno svježe uz nekih 13-ak stupnjeva, poslijepodne idemo do 27 ili 28 stupnjeva. Od vjetra ništa značajno, samo nekakav jugoistočni povjetarac.

Ista priča nastavit će se i u srijedučetvrtakpetak: stabilno, sunčano i lagano sve toplije bez nekakvog posebnog vjetra.

Subota bi mogla okrenuti to kasno ljeto naglavačke spuštanjem hladne fronte sa sjevera koja bi nam donijela kišu, vjetar i zahlađenje. No, kako će se točno to možebitno pogoršanje odviti nije sasvim jasno jer se sjeveru Europe trenutno s Atlantika približava ciklona koja je ostatak uragana Helene. O njenom putu ovisi daljnji razvoj sinoptičke situacije nad kontinentom.

U svakom slučaju, pred nama je tjedan pun sunca i topline, vjerojatno posljednji koji možemo u punom smislu okarakterizirati ljetnim, dok bi vikend mogao donijeti pogoršanje.

zatvori