Utorak, 23. travnja 2024.

Stranka GLAS na tribini u Koprivnici: Zalažemo se za ljudska prava, jednakost i slobodu, pripremamo zakon za obitelji budućnosti

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec i bivši gradonačelnik Mladen Godek govorili su jučer na koprivničkoj tribini GLAS-a kakva se obiteljska politika provodi u Gradu Koprivnici danas te kako je to bilo nekad.

Na tribini pod nazivom “Obitelj budućnosti” što ju je ova stranka organizirala u Domu mladih bile su i GLAS-ove vijećnice iz Hlebina i Peteranca koje su govorile o mjerama za obitelj u svojim općinama. A svima okupljenima o obiteljskoj politici koju je kreirala stranka GLAS govorila je potpredsjednica Diana Topčić-Rosenberg.

Istakla je da je model tradicionalne obitelji nadvladan, sve je više jednoroditeljskih obitelji, obitelji nastalih posvojenjem te obitelji civilnih ili neformalnih partnerstva. Trendovima usprkos, u Hrvatskoj još od 2014. godine ne postoji obiteljska politika pa je upravo GLAS odlučio popuniti tu prazninu. Rekla je to Topčić-Rosenberg ocijenivši da hrvatsko zakonodavstvo nije usklađeno s potrebama suvremenih obitelji 21. stoljeća:

– Tako da se GLAS kao progresivna i liberalna stranka, odlučio uhvatiti u koštac s politikama koje se bave obitelji. U okviru našeg Programskog vijeća donijeli smo i okvir koji se bavi obiteljskim politikama. Mi smo stranka koja snažno zagovara ljudska prava, jednakost i slobodu, jedna od osnovnih premisa nam je upravo to da sve obitelji imaju jednak tretman. Stoga mislimo da – osim što treba donijeti obiteljsku politiku koja bi bila strateški okvir kojim bi se bavili zakonodavci, mislim da se obiteljskom zakonu, zakonu o umjetnoj oplodnji i zakonu o udomiteljstvu naći i različite zajednice. Tako bi sve obitelji imale isti pravni status.

GLAS je već pripremio nekoliko zakonskih izmjena, a prvo će u saboru podnijeti amandmane za Zakon o udomiteljstvu i potpomognutoj oplodnji, najavila je Topčić-Rosenberg, istaknuvši:

– S obzirom na kompletnu demografsku sliku Hrvatske, mislim da si kao društvo nikako ne možemo dozvoliti da budemo isključivi i da podupiremo samo određene načine rasta stanovništva. Tako dokazano ne postajemo privlačni niti nama samima, kamo li drugima koji nam mogu pomoći da se u budućnosti razvijemo. Stoga su i tema ove tribine obitelji budućnosti, dakle ne obitelji koje stagniraju u Republici Hrvatskoj. Stvarno želimo izraditi strateške zakonodavne okvire koji će nam omogućiti da svi budemo zadovoljni i da sretni živimo u zemlji koju volimo.

Na novinarski upit o stavu GLAS-a o usvajanju djece u istospolnim zajednicama, potpredsjednica stranke kaže da postoje istraživanja koja dokazuju da su djeca odrasla u takvim obiteljima više prilagođena na različitosti u zajednici. Nije dokazano da su takvi roditelji bolji ili lošiji, od onih različitog spola.

– Ne bi trebala biti stvar u tome da preveniramo, odnosno da uskratimo nekome ljudsko pravo da bude roditelj. Treba postojati odgovornost na sustavu da između različitih pojedinaca ili parova odabere ljude koji uistinu imaju kapaciteta za roditeljsku odgovornost. Nije bitno je li riječ o ljudima istog ili različitog spola ili pak samo o pojedincima koji žele usvojiti dijete.

zatvori