Petak, 19. travnja 2024.

Saborski zastupnik Branko Hrg o brzoj cesti do Koprivnice: Kasnimo, ali na dobrom smo putu

U Hrvatskoj demokršćanskoj stranci zadovoljni su činjenicom da je ovdašnja javnost jedinstvena kad je riječ o značaju nastavka izgradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice.

Nakon inicijative koju su nedavno objavili u javnosti, podravsko prigorski župan Darko Koren dogovorio je s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem skorašnji sastanak u Koprivnici. Jedna od tema upravo će biti i ta cesta.

Podsjetio je potpredsjednik HDS-a, saborski zastupnik Branko Hrg upozorivši:

– No to neće biti dovoljno. To je odličan korak da se krene dalje, da se krene u realizaciju tog izuzetno važnog projekta brze ceste od Križevaca do Koprivnice.

Zastupnik Hrg kaže da bi se sredstva za ishođenje kompletne projektne dokumentacije za ovu cestu trebala naći u proračunu Hrvatskih cesta u idućoj 2019. godini. Istovremeno bi se trebalo izboriti da brza cesta uđe u financijsku omotnicu za EU novac u razdoblju od 2020. do 2024. godine.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

– Svi relevantni političari, gospodarstvenici, sve strukture koje mogu doprinijeti, moraju raditi određeni politički pritisak prema Vladi RH, koja priprema tu financijsku omotnicu i šalje ju u Brisel. Ako uspijemo u tome, onda smo napravili posao, onda je sigurno da će se cesta u tom periodu graditi.

Naši susjedi, upozorio je Hrg, uvelike i stalno rade na realizaciji projekta nastavka ceste od Bjelovara prema Virovitici. Mi u Podravini i Prigorju kasnimo, no prema zadnjim aktivnostima, ipak smo se pokrenuli, kaže Hrg:

– Na dobrom smo putu, dobro se počelo raditi. Kasnimo. Kasnimo jako i mi pozivamo na još jači angažman, na još intenzivniji pritisak kako bi stvarno probudio i taj senzibilitet na nacionalnoj razini i kako bi se pokazalo koliko je ta cesta potrebna Koprivničko-križevačkoj županiji, osobito ovom dijelu Podravine.

Najveću moć za lobiranje, kaže Hrg, u ovom trenutku imaju dvojica saborskih zastupnika – on sam i Željko Lacković:

– Mislim da najveću moć ovoga trenutka imamo kolega Željko Lackovića i ja. Možemo djelovati, da tako kažem – slobodno. Ne moramo djelovati u nekim okvirima. Možemo se postaviti, pa reći su ovako – i ucjenjivački. To svi rade. Kaj bumo filozofirali oko toga? Ako treba – i ucjenjivački uvjetovano da to bude uvršteno. Ja mislim da ipak neće trebati ucjenjivati, da će to biti u programu.

Posebno je dobro, kaže zastupnik Hrg, što je inicijativa za ovaj projekt stigla iz Županije, koja je to – zajedno s podravsko-prigorskim gradovima, trebala još ranije učiniti.

Sukob Hrga i Mađera

Zastupniku Hrgu osobito je drago što je potporu državnom proračunu za iduću godinu – uz uvjet da u njemu bude i pozicija za našu brzu cestu, najavio i njegov bivši stranački kolega, HSS-ov zastupnik Mladen Mađer.

No da među njima i dalje ne cvjetaju ruže, pokazalo je priopćenje kojim je Mađer, kao predsjednik podravsko-prigorskog HSS-a optužio HDS za trgovanje. Naime, novigradski općinski vijećnik Željko Vuljak napustio je HSS i prešao u Hrvatsku demokršćansku stranku.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Mađer je, zatraživši povratak mandata HSS-u, optužio Vuljaka da je politički dres promijenio iz osobne koristi, navevši – među ostalim, da su mu vladajuće strukture na brzinu “isposlovale” invalidsku mirovinu.

– Da sam tražio nekoga da mi nešto isposluje, tražio bih da mi uredi isplatu otpremnine u Podravki, u kojoj sam odradio punih 28,5 godina! Sve ovo su laži saborskog zastupnika koji je ujedno i član Odbora za branitelje. – Poručio je prozvani Željko Vuljak pojasnivši da zbog ranjavanja na ratištu ’91. ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Prije godinu i pol dana ozlijedio je kralježnicu i tako je stekao pravo na invalidsku mirovinu. A mandat HSS-u, kaže Vuljak, neće vratiti jer ga je zaradio vlastitim dugogodišnjim radom u svojoj općini.

A dopredsjednik HDS-a Branko Hrg istakao je da je u posljednje vrijeme njegovoj stranci pristupilo više od 700 članova HSS-a.  Oni su upravo kod demokršćana našli blizak im svjetonazor bez skretanja ulijevo, što je učinio HSS.

zatvori