Četvrtak, 25. travnja 2024.

PRVI MRAZ? Čekaju nas vrlo hladna jutra, temperatura će se približiti nuli

Ponedjeljak nam je donio promjenu vremena i zabio posljednji čavao u lijes ljeta 2018. godine koje je u nedjelju i kalendarski završilo. Sljedećih nekoliko dana čeka nas ljepše i stabilnije, ali prohladno vrijeme s osobito hladnim jutrima, a nije isključeno da se mjestimice pojavi i prvi ovosezonski mraz.

Fronta nas je zahvatila noćas oko 4 sata, a do 9 je kiša već uglavnom prestala. Automatska meteorološka stanica u Herešinu izmjerila je 22 litre kiše po kvadratnom metru.

Nastavak ponedjeljka donijet će nam sunce i slabljenje vjetra. Nakon što oblaci napuste naše krajeve porast će i temperatura, do nekih 15 – 16 stupnjeva, ali navečer će zbog vedrine i noćnog hlađenja malo “stisnuti” pa živa u termometru ide ispod 10 stupnjeva.

U utorak ćemo se probuditi na dosta niskoj temperaturi. U trenutku pisanja ovog teksta prognostički modeli najavljuju da će se temperature pred svitanje na području Podravine kretati između 2 i 5 stupnjeva. Neće biti posvuda jednako hladno, igrat će ulogu i mikroklimatska obilježja, ali svakako hladnije nego što smo u posljednje vrijeme navikli. Ostatak dana bit će većinom sunčan uz slab do umjeren sjeverni vjetar i nekih 13 – 14 stupnjeva poslijepodne.

Najveća šansa za lokalni mraz je u srijedu ujutro. Prognostički modeli za termin prije svitanja, između 6 i 7 sati, predviđaju temperature oko 0 do 1 stupnja na našem području. Opet je važno naglasiti da vjerojatno neće posvuda biti tako hladno; mraz se prije svega očekuje na mjestima koja su i inače sklonija bržem hlađenju poput polja, udolina, kotlina i slično. Nakon hladnog jutra čeka nas pretežno sunčan dan uz slab vjetar i temperaturu do 15 stupnjeva.

Nastavak tjedna donosi nam nastavak stabilnog vremena, a bit će i malo toplije pa će dnevne temperature ponovno doći iznad 20 stupnjeva, ako ne već u četvrtak onda u petak. Novo zahlađenje moguće je oko subote, ali o tom potom.

zatvori