Petak, 29. ožujka 2024.

Predstavljena knjiga o kazališnom redatelju, književniku i satiričaru Anti Neimareviću

U prostorijama HGK – Županijske komore Koprivnica predstavljena je knjiga dr. Hrvoja Neimarevića ‘Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj’, a prilog je koprivničkog Ogranka Matice hrvatske obilježavanju 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Na predstavljanju su sudjelovali autor dr. Hrvoje Neimarević, recenzentica prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević i urednik Biblioteke MH Posebna izdanja Dražen Ernečić.

Prof. Ante Neimarević, kazališni redatelj književnik, humorist, satiričar (Guča Gora, 1891. – Zagreb, 1965.) živio je u Koprivnici od 1941. godine gdje je kao gimnazijski prof. predavao povijest i zemljopis od 1941. do 1960. godine., a službovao je i diljem Hrvatske, Slovenije i BiH. U koprivničkoj gimnaziji postavljao je kazališne predstave koje su se izvodile na pozornici Domoljuba. Izdao je više knjiga, dio njih s temtikom iz 1. svjetskoga rata u kojem je sudjelovao. Nije bilo lako, jer je često bio zabranjivan.

Izdanjem ove monografije zaokružena su četiri sjećanja na osebujnog profesora: u zgradi tzv. stare gimnazije postavljena je spomen ploča koju su 2007. godine podigli koprivnički Ogranak Matice hrvatske (bez ikakva odjeka u medijima) i Družba braće hrvatskoga zmaja,a istodobnoi otkrivena je i plaketa u btonci, rad akademskog slikara Josipa Fluksija i jedna ulica u Koprivnici nosi njegovo ime.

Tekst i fotografije: Ivo Čičin-Mašansker.

zatvori