Petak, 26. travnja 2024.

PORA u prvih šest mjeseci ove godine pripremila 27 europskih projekata vrijednih 190 milijuna kuna

Općine Novigrad Podravski i Virje pozitivni su primjeri u povlačenju europskog novca, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj se PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja pohvalila aktivnostima u prvoj polovici godine.

Iako potkapacitirani kadrom, jedne su od onih jedinica lokalne samouprave koje u suradnji s PORA-om uspješno prijavljuju i realiziraju europske projekte.

Snimila Nela Carek.

Ova županijska institucija je u prvih šest mjeseci ove godine pripremila 27 projekata vrijednih 190 milijuna kuna, a ravnateljica Melita Birčić istaknula je mjeru koja se odnosi na ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Pripremali su osam projekta sa sedam jedinica lokalne samouprave.

– S dijelom općina imamo izuzetnu suradnju, s nekima intenzivnije surađujemo, a s nekima manje. Pozivam one koji još uvijek ne koriste našu stručnu pomoć da nam se obrate i da zajedno radimo na projektima. Tako možemo bi učinkovitiji i uspješniji u povlačenju EU sredstava – rekla je.

Melita Birčić. Snimila Nela Carek.

Općina Virje tako novcem iz Europe želi u staroj školi otvoriti Kulturno-edukacijski centar “Miroslav Dolenec Dravski”, dok je Novigrad Podravski ove godine pripremio dva projekta – izgradnju pješačke staze u Koprivničkoj ulici i uređenje dječjeg igrališta u Delovina.

HDZ-ov načelnik Općine Virje Mirko Perok odličnu suradnju sa županijskom agencijom za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti istaknuo je, između ostalih, kroz projekt uređenja dviju ulica s izgradnjom kružnog toka koji je trenutno u tijeku.

Mirko Perok. Snimila Nela Carek.

– Naša Općina ima blizu 20 milijuna kuna spremnih projekata. To su izgradnja hostela, reciklažnog dvorišta, sanacija odlagališta Hatačanovo, uređenje pješačkih staza i tako dalje. Aktivnosti će biti i neophodna nam je pomoć – najavio je.

S njime se složio i SDP-ov novigradski načelnik Zdravko Brljek:

– I nije sramota ako vam neki projekt ne prođe. Znam da se ljudi malo s gorčinom osvrću na neuspjele zahvate. Treba se potruditi, biti prisutan, prijavljivati projekte, a neki će proći, neki neće proći.

Zdravko Brljek. Snimila Nela Carek.

Zadovoljan radom PORA-e je i koprivničko-križevački župan Darko Koren:

– Svjedočimo da ovakva suradnja daje dobre rezultate kod povlačenja novca iz Europe. Ja bih tu posebno stavio naglasak na mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja.

Inače, trenutno je u provedbi 25 projekata vrijednih 288 milijuna kuna i u njima uz Županiju i PORA-u, pohvalio se župan, sudjeluju Zavod za prostorno uređenje, Zavod za hitnu medicinu, bolnica, Dom zdravlja…

zatvori