Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ovo su finalisti ovogodišnje književne nagrade ‘Fran Galović’, pri odabiru pobjednika pomažu čitatelji

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade “Fran Galović” 2018. za najbolje samostalno objavljeno književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta od 61 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalista.

Među njima su suvremeni klasici te autori srednje i mlađe generacije, kajkavci i čakavci, pjesnici i prozaici, postmodernisti i tradicionalisti, itd. Neke su knjige već i nagrađivane, a obrađuju ruralne i urbane te osobne i društvene teme, dotiču se stvarnosti i fantastike, provincije i metropola, života i smrti, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te ponajviše zavičaja, ali i bezzavičajnosti, odnosno izgradnje, ali i gubitka identiteta.

U odabiru pobjednika, povjerenstvu će kao i prošlih nekoliko godina, pomoći čitatelji. Naime, u narodnim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju te u Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Sjever od 14. rujna do 12. listopada čitatelji će moći glasovati za svojeg favorita među 10 ponuđenih. Svi glasači ulaze i u nagradnu igru – u svakoj od knjižnica slučajnim odabirom bit će odabran po jedan dobitnik nagrade, a to su knjige kandidata za nagradu.

Autor koji dobije ukupno najviše glasova čitatelja dobiva jedan glas u konačnom glasovanju za dobitnika nagrade, u kojem sudjeluju i tri člana povjerenstva, koji svaki imaju po jedan glas. Povjerenstvo djeluje u sastavu: dr. sc. Mario Kolar (predsjednik), dr. sc. Željka Lovrenčić i dr. sc. Matija Ivačić.

Dobitnik Nagrade “Fran Galović” 2018. bit će proglašen na zatvaranju 25. “Galovićeve jeseni” 27. listopada 2018. godine u Koprivnici. Nagrada se sastoji od plakete, kipića s likom Frana Galovića i 10.000 kuna.

Popis finalista:

1. Božica Brkan: Život večni
2. Monika Herceg:  Početne koordinate
3. Tanja Mravak: Naša žena
4. Franjo Nagulov: Obnovljivi izvor energije
5. Denis Peričić: Tijelo od snova
6. Mile Stojić: Himna poraženih
7. Drago Štambuk: Theurgia
8. Marina Šur Puhlovski: Divljakuša
9. Milko Valent: Otvorena rosa
10. Irena Vrkljan: Pjesme, nepjesme

zatvori