Subota, 20. travnja 2024.

Novo okupljanje gradskih vijećnika: Popodne odluka o prodaji udjela u Komunalcu

Za popodne je sazvana jedanaesta sjednica koprivničkog Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu zasad je 17 točaka. Uz aktualna pitanja i prijedloge vijećnika, kojima uobičajeno počinje sjednica, vijećnici će raspravljati o izvješćima o prošlogodišnjem radu gradskih tvrtki, o gradskim financijama u prvoj polovici ove godine a trebali bi dati i suglasnost za ulaganje u izgradnju Dječjeg vrtića u Starigradu. No nekako je najzvučnija tema vezana uz prodaju Komunalčevih udjela okolnim općinama.

– Predlaže se Gradskom vijeću da formiramo jedan poslovi udjel od 185 milijuna kuna kojemu će vlasnik ostati Grad Koprivnica i da formiramo 20 poslovnih udjela u vrijednosti 189.000 kuna koji bi bili ponuđeni općinama s područja Koprivničko-križevačke županije. Tako bismo, ako to realiziramo, imali 21. suvlasnika Komunalca. Najveći udio od 185 milijuna držao bi Grad Koprivnica, a preostala četiri milijuna bilo bi u vlasništvu općina koje iskažu svoj interes – rekao je danas Dravi.info predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal.

Grad Koprivnica bi tako partnerskim općinama prodao malo više od 2% svog vlasničkog kapitala, kaže predsjednik Gradskog vijeća te pojašnjava što će se time dobiti:

– Riječ je o vrlo simboličnim iznosima, ali se time potvrđuje partnerski odnos Komunalca i Grada Koprivnice s jedne te jedinica lokalne samouprave s druge strane. Općine koje ne žele raditi s Komunalcem neće ulaziti u njegovu vlasničku strukturu, to je potpuno jasno. A one koje uđu, imaju sigurno zbrinjavanje svog otpada na kvalitetan i održiv način. Komunalac pak, čiji kapacitet nadmašuje Grad Koprivnicu, tako će pokriti svoje kapacitete.

Pal je uvjeren da je riječ o dobroj strategiji koja će svima donijeti koristi:

– Mislim da je to, dugoročno gledano, jako dobro i za Grad Koprivnicu i Komunalac i zainteresirane općine. Želim reći i kao bivši zamjenik župana da smatram da je to dobro i za županiju jer ćemo tako podići partnerski odnos Grada i Županije. Naravno da se to onda može reflektirati i na kvalitetnije vođenje projekta Piškornica jer nitko ne želi da ta tvrtka stane a da nama ostanu brda smeća.

Sjednica Gradskog vijeća počet će u 16 sati u koprivničkoj vijećnici na Zrinskom trgu.

zatvori