Utorak, 26. ožujka 2024.

NOVI POKUŠAJ UVOĐENJA JAVNOG PRIJEVOZA Uspostavlja se linija od željezničkog kolodvora do Kampusa?

Koprivnička gradska vlast ponovno će pokušati uspostaviti javni gradski prijevoz.

Najavio je to novinarima početkom tjedna gradonačelnik Mišel Jakšić osvrćući se na početke Europskog tjedna mobilnosti u Koprivnici.

– Grad Koprivnica je desetljećima u priči Europskog tjedna mobilnosti, i kad je to izgledala kao apsolutna apstrakcija. Drago mi je da se danas vide rezultati i s gradskim biciklima, električnim biciklima, na našim pješačko-biciklističkim stazama, a sad opet idemo s pričom javnog gradskog prijevoza – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Detaljnije informacije o ponovnom pokušaju uspostavljanja javnog gradskog prijevoza sa Zrinskog trga ne žele otkriti, no priča se da bi linija trebala voziti od željezničkog kolodvora do Kampusa.

A u aktima gradonačelnika na službenim internetskim stranicama Grada vidljivo je da Zrinski trg za tu namjenu planira izdvojiti sto tisuća proračunskih kuna.

Podsjetimo, zadnji pokušaj javnog gradskog prijevoza bio je uspostavljen 2015. godine s jednim do dva električna autobusa koji su vozili na relaciji Kampus-Starigrad. Koristilo ga je, prema riječima tadašnje gradske pročelnice za održivi razvoj i europske poslove Vedrane Knežević, dvadesetak ljudi dnevno.

Prije godinu i pol, autobusi su u tišini prestali s prijevozom putnika. Otad se priča o novim linijama koje bi trebale koristiti većem broju građana, ali i studenta koji studiraju u Koprivnici.

Iz tog razloga izgrađena su autobusna ugibališta u Ulici Antuna Nemčića i na Trgu doktora Žarka Dolinara kod Kampusa.

Pokušaj organiziranja javnog gradskog prijevoza tad je proveden kroz EU projekt Civitas Dynamo. Na temelju tih iskustava, Grad bi sada trebao samostalno pokrenuti javni gradski prijevoz, što je više puta dosad i najavljivano.

zatvori