Petak, 29. ožujka 2024.

Muzej grada Koprivnice donosi nam priču o razvoju školstva u Koprivnici i okolici

Počela je nova školska godina, a Muzej grada Koprivnice pripremio je izložbu koja priča priču o školstvu od njegove pojave u koprivničkoj Podravini i govori o njegovom razvoju do vremena Drugog svjetskog rata.

Istovremeno, namjera izložbe bila je povezati ustanove koje djeluju na području kulture i obrazovanja, predstaviti istraživanja građe koja se čuva u muzejskim, arhivskim zbirkama, školskim i privatnim zbirkama, knjižnicama te dati svojevrsnu analizu razvoja obrazovanja, discipline i kulture života u nekadašnjoj Koprivnici i u okolici.

Razvoj pučkog školstva u Koprivnici i okolici do 1940. godine otvara se u izlagačkom prostoru Muzeja grada Koprivnice u petak, 7. rujna u 19 sati, a daje kratak prikaz rada pojedinih škola u kontekstu općeg razvoja školstva od kraja 18. do sredine 20. stoljeća.

Tijekom 19. stoljeća školstvo se formira kao odgojno-obrazovni sustav koji postaje važan čimbenik u nastanku suvremenog građanskog društva. Na razvoj školstva u Koprivnici, kao i na cijelom području današnje Republike Hrvatske, utjecao je niz društveno-političkih i ekonomskih odnosa. Izučavajući izvatke iz Spomenica naših škola, prikupljajući građu o školama objavljenu u tiskanim izdanjima okupljene su glavne karakteristike pučke škole – njezine podjele na svakidašnju i opetovnu, predmeti kojima su učenici poučavani, zgrade u kojima se održava nastava i njihov inventar te popratni dijelovi škole poput gombališta (igrališta), školske knjižnice i školskog vrta.

Izložba i njezin katalog donose i podatke o školama u okolici, učiteljima, ali i njihovom svakodnevnom životu i životu učenika koji je bio svojevrsni odraz tadašnjih društvenih potreba.

zatvori