Četvrtak, 25. travnja 2024.

Mlada plivačica Sanda Varović sudjelovala na Međunarodnom natjecanju u Krakowu

Mlada plivačica Sanda Varović sudjelovala je na Međunarodnom Halliwick gala natjecanju koje je održano 22. listopada u Krakowu u Poljskoj.

Na natjecanju je sudjelovalo preko 70 plivača iz sedam država: Hrvatske, Malte, Poljske, Velike Britanije, Irske, Slovenije i Danske.

Hrvatska je po prvi puta sudjelovala na takvom natjecanju, a predstavljali su ju plivači iz Zagreba (PK Natator), Varaždina (PK Vidra), Slavonskog Broda (PK Marsonia), Rijeke (PK Forca) i Koprivnice, među kojima i mlada Sanda.

Princip Halliwick natjecanja izražava poštovanje prema individualnim razlikama među ljudima. Pobjednik Gale neće biti najbrži plivač, nego onaj koji najviše napreduje. Natjecanje se provodi sa startnom odgodom vremena (vremensko odstojanje) dozvoljavajući plivaču s najduljim prijavljenim vremenom da starta prvi. Ovime se postiže da svi plivači završe u isto vrijeme, ako plivaju prema očekivanjima. Pobjednik je onaj koji je najviše napredovao.

Sanda Varović inače je učenica 8. razreda Osnovne škole Koprivnički Bregi. Ima 14 godina i s plivanjem se počela baviti prije četiri godine u sklopu projekta Treneri velikog srca. Riječ je o posebnom plivačkom programu koji se provodi po Halliwick konceptu na Bazenima Cerine te je namijenjen učenju plivanja osobama s teškoćama u razvoju. Školu pohađa 15 djece, a Sanda je prva plivačica s invaliditetom iz Koprivnica koja je probila led te se počela natjecati.

– Nadamo se da će sudjelovanje na ovom natjecanju biti veliki poticaj drugim plivačima da još marljivije treniraju, ali isto tako poticaj roditeljima djece s teškoćama u razvoju da upišu djecu na terapijsko plivanje i u školu plivanja – poručuju Treneri velikog srca.

zatvori