Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ministarstvo daje milijun kuna lovcima za ubijanje lisica i čagljeva

Zbog sve veće populacije lisica i čagljeva, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske jučer je raspisalo Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini. Za to su izdvojili milijun kuna, što je dvostruko veći iznos nego lani.

Cilj natječaja je, kažu iz Ministarstva, očuvanje matičnih fondova i održavanje povoljnog zdravstvenog stanja svih vrsta divljači koje su plijen lisica i čagljeva, kao i zaštita zdravlja ljudi i životinja. Lisice (Vulpes vulpes L.) i čagljevi (Canis aureus L.) u posljednje su se vrijeme namnožili te izravno smanjuju brojnost drugih vrsta divljači, a osim toga prijenosnici su i bolesti poput bjesnoće i svraba.

Natječaj je otvoren do podjele sredstava ili najkasnije do 16. studenoga. Na njega se mogu javiti pravne i fizičke osobe koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova, odnosno lovoovlaštenici, a jedan lovoovlaštenik može prijaviti i ugovoriti najviše 21 tisuću kuna. Lisice i čagljevi sufinanciraju se s po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Lani je taj iznos bio 500, odnosno 400 kuna.

– Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete smo regulirali u prijedlogu novog zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svi dokumenti natječaja s uputama za prijavitelje dostupni su na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

zatvori