Četvrtak, 25. travnja 2024.

MATIJA GAŠPARI slijedio je svoj san i upisao Akademiju dramske umjetnosti, jedan od rijetkih Koprivničanaca kojima je to uspjelo

Mladi Koprivničanac Matija Gašpari uspio je postići nešto što već dugo nikome iz ovoga grada nije pošlo za rukom. Upisao je Akademiju dramske umjetnosti i nakon dugo vremena jedini je student iz Koprivnice na ‘Glumačkom fakultetu’.

Ovog donedavnog koprivničkog gimnazijalca imali ste prilike gledati na “daskama koje život znače” kao mladog člana Ludens teatra ili na gimnazijskom Talent showu. Uskoro će ova igra za njega prerasti u životni izazov i poziv.

Matija je trenutno, dakle, jedini Koprivničanac koji je uspio u onome što uspijeva rijetkima. Na upisu na “Glumu” na svom Facebook profilu čestitao mu je i jedan od osnivača Ludens teatra, Koprivničanac sa zagrebačkom adresom Sven Šestak:

– Danas je bivši polaznik Dramskog studija Ludens teatra, Koprivničanac Matija Gašpari, primljen na Akademiju dramske umjetnosti! Lijepo je nakon puno vremena dobiti kolegu iz rodnog grada. Sretno kolega na dugom putu koji je pred tobom”, napisao je naš Sven.

Snimio Marko Posavec.

Na upit Drave.info zašto je izabrao baš glumačku akademiju (prije toga je, početkom ljeta, upisao Građevinski fakultet i ispisao se kako bi upisao Akademiju), Matija je ispričao:

– Puno se toga ispreplelo, no sve je počelo još kad sam bio mališan, kad su mi mama i tata čitali priče prije spavanja i prepričavali svoje životne dogodovštine. Potom je uslijedilo čitanje poezije i raznoraznih tekstova u osnovnoj školi, onda i u gimnaziji. U osmom razredu sam se upisao u Ludens teatar i tada sam se susreo s onim što bi gluma trebala biti. Odluku da probam upisati akademiju donio sam kad sam postao svjestan da mi se to doista sviđa, u drugom ili trećem razredu. Morao sam smisliti kako ću to najbolje odraditi, kako ću se osigurati jer je to fakultet na koji primaju malo studenata. I čini se da sam uspio.

Matija je u ljetnom roku upisao Građevinski fakultet i tako se, kako je rekao, pobrinuo “za sigurnost”. No, odlučio je ipak slijediti svoj san. Žrtvovao je sve ono što mu je do sad bio sinonim za ljeto – odlazak baki, more, sport… Većinu je ljeta proveo u Zagrebu i posvetio se pripremama za prijemni, tražio je tekstove, čitao, odlazio na probe, u potpunosti se, kaže, fokusirao na cilj:

– Bilo je to dosta zahtjevno i čak i stresno iskustvo jer ne znate što vas očekuje. Čini mi se da je to tako namjerno postavljeno da bi profesori vidjeli kako reagirate u stresnim situacijama. Tako izvuku maksimum od vas i najbolje vas upoznaju.

Izvor: FRANzine.

Ispit je, kaže mladi Gašpari, organiziran u dva kruga. U prvom, svi kandidati koji su se prijavili izvode dva monologa i jednu pjesmu. On je od klasičnih tekstova izabrao dio iz Držićevog Skupa – ulogu škrtog starca; od suvremenih je igrao Toma Wingfielda iz Staklene menažerije Tennesseea Williamsa. Na kraju je izveo pjesmu “Nosim sve torbe, a nisam magarac” Dragutina Tadijanovića. Svaki monolog traje dvije minute.

– Dođeš na Akademiju, dobiješ raspored i čekaš. Kad te prozovu, staneš na scenu i kreneš. I nije lako jer te gledaju glumački autoriteti. Nisam mislio da ću proći. Mislim da sam bio dosta nervozan, no to se izgleda nije vidjelo. Očito sam im zapeo za oko kad su me pozvali u drugi krug. A to mi je bio cilj. Mislio sam da, ako već ne uspijem upisati akademiju, da bih barem volio ući u drugi krug i tako dobiti priliku vidjeti što se i kako radi – ispričao nam je Gašpari.

Potom je uslijedio nastavak. Kandidati izabrani za uži krug rade individualno s profesorima tjedan dana. Dobiju se tekstovi, puno se radi. To je prilika da profesori steknu dojam o vašem glumačkom potencijalu. Na kraju je završni ispit na kojemu se donosi konačna odluka, prepričava Matija.

– Nisam mislio da ću proći. Razvlačili su me, potpuno ogolili, ali bio sam opušten i tako je to završilo.

Matija kaže da njegove usmjerenosti glumi i želje za upisom na Akademiju ne bi bilo bez Ludensa. Upravo iskustva koja je tijekom pet godina stjecao u koprivničkom kazalištu pobudila su u njemu ljubav prema daskama koje život znače. Pomogle su mu da javni nastup na pozornici shvati kao igru, da se nosi sa stresom i da odluči upisati glumačku Akademiju.

Izvor: FRANzine.

– Da nisam bio u Ludensu, ne bih ni pokušavao. Ludens mi je otvorio vrata u životu koja inače ne bih otvorio. Ludens je super mjesto za mlade ljude jer oslobađa, daje nešto što “stvarni” život ne daje. No, iako je Ludens puno pridonio u mom životu, i sam sam puno odlazio na kazališne predstave, u kino, gledao sam serije, čitao knjige… Iako ti netko pruži priliku i neki te sustav “uzme pod svoje”, bez puno samostalnog rada i zalaganja nema ni “nagrade”, rezultata koji te svrstava u skupinu kamo po svojim sposobnostima i zalaganju spadaš.

Iako je tek na početku, nisam odoljela pitati ga što bi želio kao glumac. Je li to kazalište, film, televizijske serije…

– To je veliko pitanje. Ja još nisam postao glumac. Tek sam dobio mogućnost postati glumcem. Za početak, želja mi je na Akademiji maksimalno istražiti sebe i svoje mogućnosti, naravno i mogućnosti glume te to kasnije i primijeniti. Naravno da bih želio glumiti, možda u ovom trenutku dajem prednost kazalištu.

Matija Gašpari, koji je uspješno prekoračio prvu stepenicu, mladim ljudima poručuje neka slijede svoje snove, a njihovim roditeljima neka ih ne sputavaju u tome:

– Ako ste odlučili ili još niste, ali razmišljate o glumi, nemojte se uplašiti. Ako stvarno to želite, igrajte se i maksimalno uživajte. To će i drugi prepoznati. Samo bez straha. U posljednje sam vrijeme dosta gledao Mućke. Delboy tamo kaže: “odvažni pobjeđuju”. Dakle, odvažite se i probajte.

A vi roditelji, nemojte sputavati svoju djecu. Dajte im potporu, čitajte im i vodite ih u kazalište, zaključuje Matija Gašpari.

zatvori