Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivničanac Nino Berta uspješno odvozio zahtjevnu i opasnu utrku po Alpama

Nino Berta, član koprivničkog Biciklističkog kluba Rotor, nastupio je 2. rujna na Svjetskom prvenstvu za bicikliste amatere “UCI Granfondo World Championships 2018.” u sjevernoj Italiji.

Uspješno je odvozio najdulju Gran Fondo rutu od 130 kilometara s ukupnim usponom od 1993 metra u vremenu od 3 sata 48 minuta i 17 sekundi što je rezultat u gornjoj trećini ukupnog poretka u svim Masters kategorijama, 97. mjesto u kategoriji, a i najbolji rezultat od pet biciklista koji su u nacionalnom dresu predstavljali Hrvatsku na ovom prvenstvu.

Na najdužoj stazi od 130 kilometara nastupila su 1944 natjecatelja iz cijeloga svijeta koja su prethodno ispunila UCI norme i kvalificirala se u UCI Gran Fondo World series utrkama prethodno održanim po svim kontinentima.

Staza od 130 kilometara i elevacijom od 1993 metra bila je zatvorena za sav promet s dobrim policijskim osiguranjem i redarima, a trebalo je savladati šest većih uspona. Već nakon 12 kilometara od starta u gradu Varese trebalo se popeti na Alpe Tedesco od 789 metara, zatim uspone Santuario Madonna di Ardena, Monteghrino Valtravaglia, Roggiano Valtravaglia, Brinzio i posljednji uspon do cilja u Vareseu kao i niz manjih uspona.

Bile su to slikovite, ali tehnički vrlo zahtjevne i opasne ceste, posebice na spustevima s puno serpentina i zavoja, pa čak 109 natjecatelja nije uspjelo završiti utrku. Tri sekcije staze kojom se vozila utrka prolazile su i uz poznata jezera Lago di Maggiore, Lago di Ceresio i Lago di Varese.

S obzirom na to da biciklisti koji su predstavljali Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu nisu imali financijsku i logističku potporu HBS-a kao što to imaju neke druge države, Nino posebno ističe susretljivost i pomoć koju je nudila ekipa Austrije.

Ustupio Ivo Berta.
Ustupio Ivo Berta.

 

zatvori