Četvrtak, 25. travnja 2024.

HNS-ovke poručuju: ‘Želimo i zagovaramo nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama’

Ženska inicijativa koprivničko-križevačkog HNS-a obilježila je danas Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojemu je u Hrvatskoj  posvećen 22. rujna.

– U Hrvatskoj je od 2010. do 2017. godine ubijeno 156 žena, godišnje su ubijene 22 žene, femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava, kazne za počinitelje su izrazito niske, a posljednjih godina svjedočimo brutalizaciji i obiteljskog i nasilja nad ženama – kazala je tim povodom predsjednica Ženske inicijative županijskog HNS-a Andreja Horvat Friščić.

Predsjednica koprivničko-križevačkog HNS-a Jasmina Pavlović osvrnula se na crnu statistiku iz  Koprivničko-križevačke županije:

– Prema podacima PU Koprivničko-križevačke na širem području Koprivnice nasilje trpi 112 naših sugrađana, s križevačkog područja je to 68 osoba, dok je na đurđevačkom području 17-ero osoba izloženo nasilju. Apeliramo na žene da ne toleriraju nasilje smišljajući pritom razne izgovore – dodala je Pavlović naglasivši da je dužnost svih koji se bave javnim poslom da ohrabre one koje i danas u nekom kutku naše županije trpe nasilje.

Horvat Friščić je istaknula kako žene ne prijavljuju nasilje iz čitavog niza razloga – od straha od počinitelja, straha od reakcija obitelji i bližnjih, do straha i nepovjerenja prema institucijama.

– Nasilje je u našem društvu prisutno u daleko većem broju nego što se to često smatra i stoga je hvalevrijedan rad organizacija civilnog društva, koje otvaraju ovu temu, ukazuju na nju i započele su sa zaštitom žena žrtava svih oblika nasilja – zaključila je predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a.

zatvori