Petak, 19. travnja 2024.

GDJE JE BRZA CESTA? Lacković prozvao Korena i Jakšića, nisu mu ostali dužni

Danas je nastavljena živopisna politička rasprava o nastavku gradnje brze ceste do Koprivnice.

Nezavisni županijski vijećnik, saborski zastupnik Željko Lacković iz Đurđevca smatra da javnost mora biti informirana o stvarnom stanju ovog, za naš kraj strateškog projekta:

– Potrebno je jasno reći građanima da zbog nedostatka dokumentacije tehnički nije moguće napraviti u naredne dvije godine ni jedan metar dionice od Križevaca prema Koprivnici, kao i činjenicu da ukoliko se ne krene s izradom projektne dokumentacije u najkraćem roku, a koja bi trebala biti gotova u naredne dvije godine, smjer Podravskog ipsilona prema Koprivnici izgubit će na dinamici s pravcem Bjelovar- Virovitica – Terezino polje. Neće biti moguće isti financirati u narednom financijskom razdoblju 2020-2027. iz EU sredstava i fondova.

Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.

– Radi informiranosti javnosti naglašavam da je na trasi brze ceste od Zagreba do Bjelovara u potpunosti izgrađeno pola dionice do Farkaševca koja će uskoro biti puštena u promet, a na trasi do Bjelovara otkupljeno je zemljište i napravljeni su infrastrukturni objekti – kaže nezavisni Lacković, istaknuvši da je izuzetno bitno da se isforsira, ispregovara da se raspiše natječaj za izradu projektne dokumentacije sve do pravomoćne građevinske dozvole za dionicu Kloštar Vojakovački – Koprivnica – Gola, i da to bude gotovo kao i krak prema Virovitici i Terezinom Polju.

Na upit Drave.info tko je odgovoran za izradu projektne dokumentacije, Lacković je odgovorio da su to Hrvatske ceste, u kojima su mu, kaže, rekli da iz Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije nitko nakon bivšeg potpredsjednika Sabora Josipa Friščića nije “gurao” taj krak ceste:

– Župan Darko Koren 15 godina apsolutno ništa ne radi po pitanju brze ceste. Isto tako, u Gradu Koprivnici nitko ništa ne radi. I sada se očekuje da se nekakvim “šatoraškim pristupom”, stavljanjem ultimatuma Vladi, premijeru Plenkoviću ili kome, traži da se cesta gradi. A ne može se graditi jer nema dokumentacije!

Nezavisni Lacković smatra da kao saborski zastupnik ima obvezu ispregovarati izradu projektne dokumentacije kako bi se potrebnih 50 milijuna kuna osiguralo u proračunu, i to u naredne tri godine, kako bi se projekt naše ceste mogao prijaviti na fondove EU u razdoblju od 2020. do 2027. godine.

Za trenutno stanje projekta brze ceste do Koprivnice Lacković smatra odgovornim dugogodišnje vođenje politike “podvijena repa” kojom su, kaže, lokalni HDZ i SDP “hranili” birače od izbora do izbora, a bez stvarne namjere da se ovaj projekt realizira.

Prozvani župan Darko Koren uvjeren je da je temelj Lackovićeve ocjene rada gradske i županijske uprave prošlotjedna odluka Županijske skupštine:

Odbili smo Lackovićev zahtjev da dio ovlasti naše županije, za izdavanje građevinskih dozvola, prenesemo Gradu Đurđevcu jer nismo željeli “rastakati” naš županijski sustav. To me podsjeća na malo dijete kojemu mama u dućanu ne želi kupiti igračku pa se ono baca po podu i plače. Mislim da za tim nema potrebe. Svi zajedno moramo se uključiti u taj projekt, svatko pridonijeti sa svoje pozicije. Tu najviše mogu učiniti saborski zastupnici, i to bez stvaranja pritiska, već argumentiranom raspravom.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Tako će, najavio je župan Koren, svi saborski zastupnici iz naše županije biti pozvani na sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem, koji bi, prema najavama, trebao službeno posjetiti našu županiju u sljedećih 10 do 12 dana.

– Svatko će tu moći imati svoju ulogu i pripisati si određene zasluge. Ja za to nemam potrebe. Sve zasluge pripisujem drugima, samo neka svatko pomogne sa svoje pozicije koliko god može – poručio je župan Darko Koren.

A premda kaže da inače ne komentira Željka Lackovića, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić si je na novinarski upit dao oduška:

– Takav nivo kameleonstva je teško popratiti jer se ne zna kad i kamo udara, osim za svoje privatne interese i svoj privatni džep. A možda se samo pogubio i ne zna za koji kraj trenutno lobira jer je prije nekoliko godina tvrdio da će Đurđevac pripojiti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Lackovićeve izjave da Koprivnica nešto nije uvrstila u Prostorni plan čisto su ruganje zdravom razumu.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Jakšić je poručio da odgovornost za projekt snose saborski zastupnici koji donose državni proračun.

Željko Lacković očito nije bio u školi kad se dijelila hrabrost, a jako je dugo sjedio kad se učilo lagati, blefirati, mijenjati političke stavove. Jedina poruka našim saborskim zastupnicima je da pokažu da su hrabri ljudi, da imaju svoje ja, da nisu ovisni o kojekakvim Bandićima, Jandrokovićima, Brkićima, a mogli bismo spomenuti i neke ugledne poduzetnike za koje Lacković mora svjedočiti… i nek jednostavno lupe u Saboru šakom o stol i vele HDZ-u da više ne daju podršku ako nema brze ceste. To je to.

zatvori