Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Ljubitelji voća okupili se na jubilarnim 20. Danima voća Koprivničko-križevačke županije

Na glavnom trgu u Đurđevcu u subotu, 29. rujna tradicionalno je, 20. godinu zaredom, održano svečano otvorenje Dana voća Koprivničko-križevačke županije, najvažnije županijske manifestacije posvećene promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i domaće proizvodnje.

Ukusni domaći proizvodi vrijednih ruku poljoprivrednika i ove su godine privukli brojne posjetitelje koje je oduševilo središnje događanje manifestacije – izložba prodajno-promotivnog karaktera, u kojoj je sudjelovalo 57 izlagača s područja županije.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Darko Sobota zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli 20 uspješnih godina manifestacije: – Zajedno smo pokazali da naša domaća proizvodnja ima budućnost, a posebno zahvaljujem tvrtki Podravka na odličnoj suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom, Razvojnoj agenciji PORA, kao i Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi koja nam je dugogodišnji stručni partner. Katalog koji smo izdali u sklopu manifestacije zapravo je potvrda dobrog puta Koprivničko-križevačke županije u sufinanciranju voćarstva, registrirano je 288 proizvođača te se primjećuje trend povećanja proizvodnje voćarstva na našem području. Ono s čime nismo zadovoljni je podatak da voćarstvo zauzima 1,56 posto proizvodnje na obradivim površinama naše Županije, konkretno 1.155 ha, no nadamo se kako će se i to uskoro promijeniti. Županija posljednjih 15 godina kontinuirano subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te je u periodu od 2003. – 2018. godine zasađeno novih 459 ha voćnjaka i 124 ha vinograda, a samim je proizvođačima direktno uplaćeno preko 5 milijuna kuna. Pozivam vas da kupnjom njihovih proizvoda podržite naše proizvođače te da zajedno uživamo u plodovima jeseni.

Zamjenik se također osvrnuo na glavnu temu stručnih predavanja – lupinastvo voće, odnosno lijesku, dodavši kako razlog povećanja takve proizvodnje na ovom području leži u poticajima resornog Ministarstva i pogodnoj klimi.

Manifestaciju je svečano otvorio saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, uputivši Županiji i partnerima čestitke na organizaciji: – Pohvaljujem vrijedne izlagače te smatram kako je ova manifestacija dokaz da Podravkina baza za njezine proizvode treba biti u Podravini. Ovo je jedno bogatstvo, a ljudi su dokaz da se može proizvoditi ekološki zdrava i za našu kompaniju važna sirovinska osnova.

Pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči u ime domaćina te pročelnik podružnice Savjetodavne službe za Koprivničko-križevačku županiju Slavko Kopilović, a tijekom manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti prikaz tradicionalnog pečenja rakije i pekmeza te izradu aranžmana i skulptura od voća. Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije. Palačinke su se mogle kušati i na Podravkinom štandu, koja je bila glavni sponzor manifestacije, a poljoprivrednici su također mogli dobiti i korisne informacije o mogućnostima suradnje s ovom tvrtkom. Grad Đurđevac predstavio je projekt Podravinoteku preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake „Kvaliteta Podravine“ koju trenutno nosi desetak proizvođača sa 20 proizvoda.

Brojne su posjetitelje svojim nastupima razveselili Dječja folklorna skupina KUD-a “Petar Preradović”, Dječji vrtić Maslačak, Zbor OŠ Grgura Karlovčana, Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, Ženski vokalni sastav „Katarine“ i Tamburaški sastav KUD-a ”Petar Preradović”.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiriji u sastavu predstavnika Savjetodavne službe i Grada Đurđevca. Zahvaljujući raskoši i maštovitosti svog izlagačkog prostora, i ove je godine prvo mjesto osvojio OPG Lasić, drugo su mjesto podijelili OPG Ljubica Gašparov i OPG Kranjčević, a treći je bio OPG Bolto Matica.

Uz sve aktivnosti, na glavnom je đurđevačkom trgu obilježen i Svjetski dan srca, gdje su djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu educirali građane o očuvanju zdravlja srca te kako pomoći osobama sa srčanim zastojem.

Glavni organizator 20. Dana voća bila je Koprivničko-križevačka županija uz suorganizaciju: Grada Đurđevca, Turističke zajednice Grada Đurđevca, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Manifestaciji su pored brojnih građana i izlagača, prisustvovali i saborski zastupnik Branko Hrg potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman, direktor Sektora za poljoprivredu Podravke Zdravko Dimač, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, članovi Županijske skupštine, načelnici općina, predstavnici udruga te brojni građani.

Pogledajte ovu divotu. Jubilarni dvadeseti Dani voća Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu.

Posted by Drava.info on Saturday, September 29, 2018

 

zatvori