Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: STRUKA POTVRDILA Naivna umjetnost kod djece budi kreativnost

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama jučer je održan stručni skup za odgojitelje na temu “Likovni izraz predškolskog djeteta i naivna likovna umjetnost”.

O značaju likovne umjetnosti u odgoju predškolaca pričali su mnogi stručnjaci, među kojima i viša savjetnica za predškolski odgoj mr. sc. Andreja Silić iz Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

– I kod naivnih umjetnika i kod djece rane predškolske dobi vidljiva je njihova jako velika angažiranost i potreba da svoju ideju, ono o čemu oni razmišljaju i čime se bave neposredno izraze kroz likovne medije koji su im dostupni – rekla je savjetnica Silić.

U sklopu stručnog skupa održano je nekoliko predavanja, ali i radionica, poput one pod nazivom “Naivna umjetnost kao poticaj za likovne aktivnosti s djecom”.

– Putem raznoraznih radionica odgajatelji iz djece vuku kreativni potencijal, npr. slikanje, crtanje po nekom predlošku ili modeliranje čine djecu kreativnijom. Djeca tako znaju sama sebe iznenaditi koliko toga zapravo ‘spava’ u njima i što sve treba biti probuđeno, a isto je s mnogim umjetnicima. Svi mi imamo nekakve talente i sposobnosti koje trebamo ispoljiti na van – dodala je.

Domaćin stručne edukacije bio je Dječji vrtić Vrapčić Drnje, uz organiziranu posjetu podružnici „Leptirić“ u Hlebinama gdje je goste srdačno dočekala ravnateljica Snježana Tišljarić.

Dodajmo da su tematska izlaganja održale kustosice Galerije naivne umjetnosti Hlebine Helena Kušenić te muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

zatvori