Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: SJEDNICA SKUPŠTINE Županija je u prvih šest mjeseci ostvarila svoj financijski plan

Koprivničko-križevačka županija u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila je financijski plan.

Rekao je to obrazlažući pred članovima Županijske skupštine izvješće o izvršenju polugodišnjeg županijskog proračuna župan Darko Koren. Podsjetio je da je ovogodišnji proračun naše županije planiran na prihodovnoj strani od 482 milijuna kuna, u rashodovnoj 465 milijuna, uz 17 milijuna kuna viška. A u prvom polugodištu ostvaren je 191 milijun kuna prihoda, 178 milijuna rashoda te 12.180.000 kuna viška iz tekućeg poslovanja.

– Otprilike 40% ostvarenog proračuna je realan i normalan pokazatelj. To se dogodilo i s našim proračunom. Već smo u planiranju istakli da je ovo godina financijske konsolidacije i premoštenja teške 2017. godine. Porezni prihodi su dosegli 26,7 milijuna kuna što je 34% više nego u istom lanjskom razdoblju; tada je bilo 19,6 milijuna kuna – istakao je župan Koren.

Snimio Marko Posavec.

Porezni nam prihodi govore da se financijska slika naše županije uvelike popravila i da možemo ambicioznije sagledavati razdoblje do kraja ove, ali i godine pred nama, poručio je župan Koren, te se osvrnuo i na porez na cestovna motorna vozila. Ta je stavka u proračunu ostvarena u iznosu od 2,1 mil. kuna što je polovica od planiranog.

Kad je riječ o ovom prihodu, čak je i dnevni red današnje sjednice dopunjen točkom za otpis potraživanja na ime poreza na cestovna motorna vozila.

Riječ je o 862.000 kn i 366 obveznika koje je, usprkos primjeni svih zakonskih mogućnosti te u skladu sa Zakonom o otpisu potraživanja, nemoguće naplatiti, Drava.info je doznala od pročelnika za financije Darka Masneca.

Snimio Marko Posavec.

A kad je riječ o segmentu neporeznih prihoda, župan Koren ističe i podstavku nefinancijske imovine – koncesije. Riječ je o nešto više od 9 mil. kn, što je točno polovica od planiranih 18 milijuna.

– Do sada je najveći financijski problem bilo umanjenje upravo po tim osnovama. Naravno da utjecaj na proračun ima nova politika ravnomjernog razvoja hrvatskih prostora pa konzumiramo sredstva namirenja – pojasnio je župan Koren.

Vrijedno je spomenuti i da su konsolidirani rashodi za zaposlene, dakle za zaposlene u svim županijskim ustanovama, dosegli 91 milijun kuna. Troškovi zaposlenih u samoj županijskoj upravi su 5,3 mil. kn što je nešto više od 10% izvornih županijskh prihoda, ali i manje od 6% zaposlenih u svim županijskim ustanovama.

Županija trenutno nema dospjelih obveza, osim po osnovi kreditnih zaduženja, zaključio je župan Darko Koren.

Siniša Kavgić ispred Kluba SDP – Hrvatski laburisti pitao je kako Županija planira namiriti gubitak Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”. Pitao je i koliko u koprivničkoj bolnici ima pralja, čistačica i kuharica, a koliko administracije u odnosu na liječničko osoblje. Naime, prema njegovim saznanjima, u Njemačkoj je na stotinu zaposlenih samo 16 nemedicinskog osoblja. Ujedno je najavio da članovi kluba kojega predstavlja neće podržati izvješće o izvršenju proračuna jer vladajući nisu prihvatili amandman za pomoć djeci, iako novca u proračunu – i sad se iz izvješća o izvršenju vidi, ima.

Snimio Marko Posavec.

Župan Koren člana Skupšine Kavgića je pozvao da pitanja o funkcioniranju bolnice uputi samoj bolnici, no podsjetio je da zdravstvene ustanove u Njemačkoj mnoge djelatnosti organiziraju angažiranjem vanjskih kooperanata, pa stoga imaju manji obim zaposlenog nemedicinskog osoblja u sustavu.

Za govornicu u koprivničkoj Gradskoj vijećnici izašao je i SDP-ov Ivan Sabolić, načelnik legradske općine. On je zaključio da povećanje poreza na dohodak nije rezlutat povećanja broja stanovnika već zakonskih reformi:

– Naša je županija posljednja u Hrvatskoj po broju prodanih kuća, lani ih je prodano samo 25. Stoga smatram da bismo dio novca mogli uložiti u pomoć za kupnju i obnovu nekretnina. Tako bi se u našoj županiji nastanilo više ljudi i povećali bismo prihode od poreza na dohodak – poručio je Sabolić.

Snimio Marko Posavec.

Župan Koren je odgovorio da kao županija podržavaju inicijativu za program rješavanja stambenog pitanja, prvenstveno za liječnike. Za kupovinu kuća mladim obiteljima nema novca, no nitko ne brani da se općine aktivnije uključe u tu ideju.

Inače, učinci porezne reforme u županijskom su proračunu mjerljivi kroz 3 milijuna kuna u prvoj polovici ove godine dok su preostala 4 milijuna rezultat pojačane gospodarske aktivnosti.

Kao što je bilo i za očekivati, izvješće o izvršenju proračuna prihvaćeno je s većinskih 29, uz 6 protiv i jednom suzdržanom rukom.

zatvori