Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Ova mlada atletičarka pomela je konkurenciju na Prvenstvu Hrvatske

Župan Darko Koren i zamjenici Darko Sobota i Ratimir Ljubić u četvrtak, 20. rujna u prostorijama Županijske uprave održali su prijem za mladu križevačku atletičarku Idu Šimunčić koja je na nedavnom Prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore i seniorke osvojila šest zlatnih medalja te za njezinog trenera Dragu Palčića.

Župan je Idi uputio čestitke na ovom povijesnom uspjehu, kao i njezinom treneru, koji je legenda križevačkog i hrvatskog sporta, a nominiran je i za najboljeg atletskog trenera Europe, od strane Europske atletske federacije.

– Vjerujemo da ste utkali sebe u ove rezultate te vam zahvaljujem što promovirate i Križevce i cijelu Županiju na najbolji mogući način. Ovo je poseban trenutak jer Idu ovakav uspjeh smješta u sam vrh hrvatskog sporta i ja joj doista mogu samo iskreno čestitati. Uz trenera i roditelje, za to su zaslužni njezin talent, volja i upornost, svi smo iznimno ponosni na nju i želimo joj mnogo sreće i zdravlja i još mnogo lijepih natjecanja i rezultata – poručio je župan.

Trener Palčić zahvalio je Županiji na prijemu, dodavši kako je Ida imala sjajnu sezonu te kako je najnovijim uspjehom doista ispisala povijest.

– Ida je napravila sjajan rezultatski iskorak, a Prvenstvo Europe izmaknulo nam je za nekoliko desetinki. Moram ju posebno pohvaliti jer je izuzetan primjer sjajnog odnosa i prema treninzima i prema obavezama na fakultetu te je primjer onima koji misle da je uz studij nemoguće vrhunski trenirati. Ima velik potencijal, mnogo prostora za napredak i veselimo se sljedećoj sezoni koja počinje uskoro te se nadam se da će biti još prilika za ovakve susrete – istaknuo je trener Palčić.

Ida je također zahvalila županu i suradnicima, naglasivši kako joj je ovo najdraža sezona dosad te je dodala:

– Imala sam puno lijepih nastupa, a ovih šest medalja je šećer za kraj. Kao najveći događaj u atletici izdvojila bih Hanžekovićev memorijal i naravno ovih šest medalja, a zahvalila bih treneru, ali curama iz Kluba koje su pomogle u štafetama. Puno sam radila, potpuno se posvetila treninzima i sve je došlo na svoje, no nadam se da ću sljedeće sezone pokazati da mogu još bolje.

Preporučivši mladima bavljenje sportom jer, osim u fizičkoj kondiciji, pomaže i u izgradnji osobnosti, Ida je pojasnila kako se za atletiku odlučila zbog individualnosti u odnosu na ekipne sportove.

Uspješno je završila preddiplomski studij Biotehnologije i istraživanja lijekova u Rijeci nakon kojeg se odlučila za nastavak studija na Prehrambenom fakultetu u Zagrebu, tako da će biti bliže treneru, s kojim je tijekom studija većinu treninga odrađivala telefonski.

Trener Palčić i Ida slažu se kako uvjeti za treniranje atletike u Križevcima i nisu najbolji, a upravo je atletska staza najslabija točka te smatraju kako je vrijeme da se nešto poduzme, zbog križevačkog sporta i brojnih škola koje su u blizini stadiona. Župan je na to kazao kako križevačka atletika doista djeluje u skromnim uvjetima te kako će zajednički raditi na poboljšanju, a prioritet je staza o kojoj se govori već nekoliko godina. Još je dodao kako je došlo vrijeme da se taj projekt realizira, a u njemu će sudjelovati i Županija, u dogovoru sa županijskom Zajednicom sportova. Bolji uvjeti zasigurno će biti još veća motivacija sportašima za daljnji rad i rezultate.

Čestitke Idi i treneru Palčiću uputili su predsjednik županijske Zajednice sportova Stanislav Lovković te tajnice Zajednice i bivši olimpijac Branko Zorko.

Svojih šest medalja Ida je osvojila u sljedećim disciplinama: utrci na 400 metara, utrci na 100 metara s preponama gdje je postavila i novi osobni rekord, štafeti 4×100 metara koju je trčala zajedno s Lucijom Zimonji, Katarinom Balić i Veronikom Drljačić, utrci na 400 metara prepone, utrci na 200 metara i štafeti 4×400 metara koju je trčala također s Lucijom Zimonji, Katarinom Balić i Veronikom Drljačić.

zatvori