Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: OLIMPIJADA ČITANJA Nemčići iz 4.a razreda pročitali najviše knjiga tijekom ljeta

Povodom Međunarodnog dana pismenosti danas je u koprivničkom Kinu Velebit održana završna svečanost Olimpijade čitanja 2018.

Riječ je o projektu koji je pokrenut uz poticaj, organizaciju i koordinaciju Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, a u suradnji s koprivničkim osnovnim školama. Ove godine suorganizator projekta bilo je i Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

Projekt se provodi treću godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti učenika da pojam knjige i čitanja nije vezan samo uz obaveznu lektiru, već da je itekako korisno, ali i zabavno čitati u slobodno vrijeme.

Posebno ponosna na projekt je ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina.

Dijana Sabolović-Krajina. Izvor: koprivnica.hr

– Čitanje je vještina bez koje ne možete, kud god se okrenete okruženi ste tekstovima, porukama koje trebate razumjeti. Zato mi je drago da smo ove godine uspjeli okupiti sve tri osnovne škole u ovom natjecanju – rekla je Dijana Sabolović Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Ove godine odaziv djece projektu bio je posebno velik. Naime, sudjelovalo je 183 učenika, sedam razrednih odjela triju koprivničkih osnovnih škola – OŠ “Đuro Ester”, OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” i OŠ “Braća Radić”. Aktivno je tijekom ljeta u projektu sudjelovalo 135 učenika, a 38 knjiga ponuđenih na čitanje bilo je posuđeno čak 916 puta, što je gotovo trostruko više nego prošle godine. Najčitanija knjiga “Maša i ljeto” Sanje Pilić pročitana je 64 puta.

Zlatnu medalju Olimpijade čitanja osvojili su učenici 4.a razreda OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”. Srebro su osvojili učenici 4.b razreda OŠ “Đuro Ester”, dok su broncu osvojili učenici 4.c razreda OŠ “Đuro Ester”.

Priznanja za sudjelovanje u projektu dobili su i učenici 4.a razreda OŠ “Đuro Ester”, 4.b razreda OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”, 4.c razreda OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” i 4.c razreda OŠ “Braća Radić”.

Posebnu medalju za pročitanih svih 38 knjiga dobila je Ema Škrobot, učenica OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”.

Ispred grada Koprivnice svečanosti su prisustvovale zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnica Ana Mlinarić.

– Vaše učiteljice i učitelji te ravnateljice i ravnatelj navikavaju vas da se ne čita samo ono što se mora, obavezna lektira, nego da je čitanje užitak, strast koju treba njegovati i to je doista pohvalno – učenicima je poručila Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika i zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu.

zatvori