Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Obitelj Kolarević je trideset godina u obrtništvu: ‘Oni mogu biti putokaz mladim obrtnicima i poduzetnicima’

Broj obrtnika u Koprivničko-križevačkoj županiji je u porastu.

U Podravini i Prigorju trenutno je 1300 obrtnika, što je sedamdesetak više nego prethodnu godinu. Pohvalio se danas time tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać u Molve Gredama gdje je obrt u vlasništvu obitelji Kolarević proslavio trideset godina uspješnog rada.

– Proslavom tridesete obljetnice ovog proizvođačkog obrta u Molvama posebno smo ponosni jer on može biti putokaz mladim obrtnicima i poduzetnicima. Obitelj Kolarević je dokaz da se predanim radom može uspješno poslovati i u proizvodnji. Proizvodnja i stvaranje nove vrijednosti je jedini način da se ostvari gospodarski razvitak županije, ali i države – rekao je tom prigodom tajnik županijske Obrtničke komore.

Obitelj Kolarević bavi se proizvodnjom drvene ambalaže. Počeli su u vlastitom štaglju u Đurđevcu gdje su popravljali namještaj i proizvodili balkonske ograde, a danas imaju pogon u Molve Gredama u kojem radi 18 radnika. U prošloj godini ostvarili su šest milijuna kuna prihoda, a dvadeset posto proizvodnje izvoze u Austriju i Italiju.

Iako im put nije bio posut ružama, plan im je širiti se i dalje.

– Ovo nije posao od sedam do tri nakon kojeg ideš doma. To je izazov koji čovjeka tjera dalje. Nagrada je kad se okreneš iza sebe i vidiš rezultate. Ja znam da nije lako biti poduzetnikom ili obrtnikom, da ne teče med i mlijeko, ali uz marljiv i predan rad sve se može – poručila je vlasnica obrta Ksenija Kolarević.

Proslavi ove značajne obljetnice nazočili su, između ostalih, i predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić, načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan te koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Umijeće je kockice mozaika posložiti u smislenu sliku, a ovaj obrt je po mnogo čemu upravo to – slika jednog malog uspješnog obrta u Hrvatskoj. Važno je da je u poslu cijela obitelj i da imate nasljednika jer mnogo je suprotnih primjera, obrta koji se gase ili gube smisao jer nemaju nasljednika. Velika je sreća da kod vas to nije slučaj i to vam garantira razvoj i širenje – riječi su koprivničko-križevačkogžupana.

Proslava obljetnice ovog obrta uvrštena je u ovogodišnji program Dana općine Molve i Dana obrtnika.

zatvori