Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE Policija na cestama, ali i u školama, brine o sigurnosti mališana

Pri kraju smo prvog tjedna nove školske godine. Vrijeme je to i pojačanih aktivnosti policije u sklopu akcije ‘Poštujte naše znakove’ kako bi prvašići i svi drugi učenici sigurno putovali od kuće do škole i obrnuto.

Pripreme su počele već tijekom ljeta, podsjetila je na konferenciji za medije voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc. Policijski službenici tada su pregledavali valjanost prometne signalizacije.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

– Nije bilo većih nedostataka, ove godine smo ih uočili možda i najmanje do sada – na svega dvije lokacije. Radilo se o dotrajaloj prometnoj signalizaciji, nadležnima su upućeni dopisi u kojima se zahtijevalo otklanjanje problema i sve je riješeno prije početka školske godine – rekla je Škvorc.

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste, na više lokacija u Podravini i Prigorju postavljena je nova, treptajuća LED signalizacija koja vozače upozorava na to da dolaze u zonu škole. Osim toga, policijski službenici pojačano nadziru promet u nesporednoj blizini obrazovnih ustanova.

– Primarno nam je osigurati nesmetan dolazak učenika u školu i odlazak kući, da vozači stanu ispred pješačkih prijelaza i propuste djecu, da poštuju ograničenje brzine kretanja i naravno da poštuju pravila koja se odnose na zaustavljanje i parkiranje vozila.

Voditeljica Škvorc iznijela je i neke savjete roditeljima i vozačima oko prijevoza djece u školu.

– Ako roditelji djecu voze automobilima u školu, trebaju stati na parkiralištima koja su kod škola za to predviđena. Ako već moraju stati uz kolnik, molimo ih da to obavezno naprave u skladu s propisima i da pokušaju zaustaviti vozilo na pravilan način uz onu stranu prometnice na kojoj je škola, tako da dijete ne pretrčava kolnik na drugu stranu.

A uz sve navedene aktivnosti, policijske službenice gostuju u školama i zanimljivim, kratkim predavanjima mališane podučavaju kako da budu što sigurniji u prometu. Jedno takvo razredu učiteljice Senke Pintarić u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” danas je održala policijska službenica Aleksandra Krnjašić.

Više o policijskoj akciji “Poštujte naše znakove” uz savjete vozačima i roditeljima možete pronaći na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori