Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NAJAVLJUJEMO – Pred nama je dvadeseti jubilarni praznik podravsko-prigorskog voćarstva

Dvadeseti, jubilarni po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije bit će održani idućeg petka i subote, 28. i 29. rujna, u Đurđevcu.

Kako je ove godine sve u proizvodnji došlo ranije, tako se županijska voćarska manifestacija održava tjedan dana ranije.

A u skladu s dobrom praksom, organizirana je u dva dijela. Tako će u petak popodne i navečer biti održana stručna predavanja. Teme su izabrane u skladu s aktualnim potrebama podravsko-prigorskih voćara. Tako će, zbog velike količine podignutih nasada lijeske, stručnim dijelom dominirati upravo teme o ovoj proizvodnji. Osim toga, bit će prezentirana i Mjera 10 Programa ruralnog razvoja.

Dan kasnije, u subotu, voćari će bogatstvo svojih proizvoda – svježe voće te prerađevine – sokove, vina, likere, džemove… pokazati na središnjem đurđevačkom trgu.
Uz raskoš podravsko-prigorskog voćarstva, koje će biti predstavljeno na promotivno-prodajnoj izložbi, posjetitelji će moći uživati i u prigodnom kulturno-umjetničkom programu kojim će se posebno predstaviti đurđevački domaćini.
Tradicionalno, bit će izabran i najljepše uređen voćarski izložbeni prostor.

Uz Grad Đurđevac kao domaćina, u organizaciji manifestacije sudjeluju i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Turistička zajednica Grada Đurđevca, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Manifestacija je posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i vrijednosti razvoja domaće proizvodnje. Manifestaciju će i ove godine popratiti katalog podravsko-prigorskih proizvođača.

PROGRAM STRUČNOG SKUPA

17:00 -17:20 h
Dinamika podizanja nasada lijeske u Koprivničko-križevačkoj županiji
Tanja Lasić Jašarović, dip.ing.agr., Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

17:20-17:50 h
Aktualni problemi u uzgoju lijeske
dr. sc. Predrag Vujević, HCPHS – Zavod za voćarstvo

17:50-18:10 h
Usporedba konvencionalnog i ekološkog uzgoja lijeske
Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

18:10-18:30 h
Mogućnost korištenja sredstava iz Mjere 10 u višegodišnjim nasadima
Leon Golub, dipl.ing.agr., Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Stručni skup bit će održan u đurđevačkom Gradskom muzeju (Stari grad).

zatvori