Petak, 29. ožujka 2024.

Županijski orači sjajni na državnom natjecanju, Saša Višak putuje na Svjetsko prvenstvo u SAD

Najuspješniji županijski orači Saša Višak i Josip Martinović prošlog su vikenda sudjelovali na 16. natjecanju u oranju Republike Hrvatske koje je održano u Osijeku, a u Koprivničko-križevačku županiju ukupno su donijeli tri medalje – dva zlata i broncu.

Saša Višak najbolji je hrvatski orač u kategoriji plugova ravnjaka, a Josip Martinović plasirao se na treće mjesto u kategoriji plugova premetnjaka. Natjecatelji iz Koprivničko-križevačke županije tako su ponovno postigli izuzetan uspjeh i osvojili ekipno 1. mjesto.

Osim natjecatelja, ekipu Koprivničko-križevačke županije činili su Tatjana Međimurec kao sudac, Tomislav Berend i Zoran Radiček kao mjeritelji dubine oranja, predsjednik županijske Udruge orača Darko Novotni, viši savjetnik-specijalist za poljoprivredu Denis Maksić i ostali suradnici.

Na natjecanju je ukupno sudjelovao 31 orač iz 16 županija.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja ostvarili su pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 66. svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati iduće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, od 30. kolovoza do 1. rujna, u državi Minnesota.

Podsjetimo, Saša Višak već je dva puta kao pobjednik državnih natjecanja u oranju predstavljao Republiku Hrvatsku na svjetskim natjecanjima, 2016. godine u Engleskoj te prošle godine u Keniji, gdje je u oštroj konkurenciji 23 najbolja svjetska orača plugom ravnjakom plasmanom na 10. mjesto postigao izniman rezultat.

zatvori