Četvrtak, 25. travnja 2024.

VODIČ ZA POSJETITELJE Uskoro počinje Renesansni festival, pogledajte novosti i bogat program

Pripreme za najveću srednjovjekovnu manifestaciju u ovom dijelu Europe, Renesansni festival, pri samom su kraju.

Na koprivničkim bedemima podignute su drvene palisade, kraljevska i viteška pozornica, a ove godine prvi puta niknuo je i veliki drveni labirint.

Kao i godinama prije, Renesansni festival počinje u četvrtak navečer. Otvorenje će biti u 19 sati nakon kojeg su na programu, između ostalog, vatreni show koprivničkih mušketira, renesansna modna revija te za najmlađe renesansne igre i plesovi.

U četvrtak ćete na koprivničke gradske bedeme moći ući besplatno, dok se za ostale dane plaća mostarina: u petak 5, u subotu 15, a u nedjelju 10 kuna.

U neposrednoj blizini koprivničkih bedema veliko je parkiralište, a dnevna karta u subotu i nedjelju koštat će 10 kuna. Parkiranje će u petak biti besplatno.

>> Program 13. Renesansnog festivala

Ako odlučite manifestaciju posjetiti u petak poslušajte koncert ženskog srednjovjekovnog sastava Euphorica iz Češke, a od bogatog programa za subotu možemo izdvojiti kraljevsku povorku koja u 11:45 kreće prema bedemima iz centra Koprivnice, natjecanje za naslov Renesansnog kraljevskog kuhara, nekoliko koncerata i glazbenih nastupa, viteške borbe i renesansni ragbi te naravno prikaz noćnog napada na Grad.

Kao tema festivala ove je godine željezo, odnosno njegove tajne. Sva četiri dana Renesansnog festivala tako ćete se moći upoznati s načinom taljenja željezne rudače u glinenim pećima.

– Posjetiteljima ćemo pokazati cijeli proces: od prženja rude, njezinog usitnjavanja, do same izgradnje peći, sušenja te naposljetku taljenja – rekao je na današnjoj konferenciji za medije arheolog Ivan Valent ispred Muzeja grada Koprivnice.

Zadnji dan Renesansnog festivala rezerviran je za finale streličarskog turnira Robin, počasnu paljbu Koprivničkih mušketira i haramija te proglašenje Plemenitaškog kuhara.

A osim na scenske prikaze srednjovjekovnog života, glazbu i ples obratite pažnju na bogatu ponudu srednjovjekovnih jela i pića.

– Dolazi nam više od tisuću sudionika iz 15 europskih zemalja. To je jedan veliki međunarodni tim s kojim činimo kompleksnu organizaciju i sadržaj Renesansnog festivala. Moramo reći da imamo najveću povijesno-turističku, srednjovjekovnu manifestaciju, ma koliko drugi šutjeli o tome – ističe autor Renesansnog festivala i direktor gradske Turističke zajednice Renato Labazan.

Nemojte propustiti ni najveći srednjovjekovni prodajni sajam u ovom dijelu Europe, izložbu domaćih i divljih životinja, kao ni nastupe sokolara, lov na coprnicu, dvorske lude…

– Dokazali smo da možemo napraviti uspješnu kontinentalnu turističku manifestaciju i da u Koprivnici možemo imati kvalitetnu turističku ponudu koja će privlačiti goste iz cijele Hrvatske i regije – smatra koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na kraju još podsjetimo da na Renesansnom festivalu nema plastike i da je konzumacija pića moguća samo iz keramičkih krigli koje će se moći iznajmiti na info pultu te u ugostiteljskim objektima. Platit ćete ju 25 kuna, a ako je nećete htjeti zadržati kao suvenir, nakon konzumacije možete je vratiti i dobiti novac nazad.

zatvori