Subota, 20. travnja 2024.

VIKEND PROGNOZA Stiže nam osvježenje, ali promjena koja dolazi ipak neće biti ‘ubojica ljeta’

Čitavog tjedna slušamo najave o velikoj promjeni vremena koja nam dolazi u subotu i nedjelju. U medijima smo mogli čitati i napise o ‘cikloni – ubojici ljeta’. Sada, kada je navedeni događaj pred vratima, jasno je da će nas zahvatiti uistinu izražena fronta i donijeti nam dobrodošlo osvježenje od vrućina, ali će se ljeto vrlo brzo nakon toga i vratiti – doduše, u malo blažem obliku.

Do kraja petka bit će uglavnom sunčano uz možda nešto više naoblake prema kraju dana, kada su mjestimice mogući i pljuskovi s grmljavinom. No, bit će to lokalne nestabilnosti pa ih neće biti posvuda. Puhat će uglavnom slab vjetar, navečer možda prolazno umjeren sjeverac. Najvišu dnevnu temperaturu očekujemo oko 32 stupnja.

Subota će nam donijeti pogoršanje uoči dolaska fronte. U početku će još biti barem djelomično sunčano, ali negdje u poslijepodnevnim ili večernjim satima s jugozapada očekujemo dolazak grmljavinskih pljuskova, pri čemu ponegdje može biti i olujnog nevremena. U svakom slučaju, u subotu jednim okom pratite zbivanja na nebu. Zapuhat će slab, prema kraju dana i umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će doći do nekih 28 – 30 stupnjeva i onda kada krenu nestabilnosti bit će svježije.

Nedjelja će biti kišovita, osobito u prvom dijelu dana. Bit će oblačno, puhat će sjeverni vjetar i bit će znatno svježije nego prethodnih dana; temperatura vjerojatno neće ići iznad 20 stupnjeva, a većinom će se kretati oko 16 ili 17 – dakle, pravo zahlađenje. Kiša bi prema kraju dana trebala prestati uz moguće djelomično razvedravanje.

U ponedjeljak nam se vraća sunce i slijedi nam ljeto u malo ljepšem obliku, sunčano i generalno stabilno bez velikih vrućina. Novo je pogoršanje moguće negdje u prvim danima rujna, no o tom potom.

zatvori