Četvrtak, 25. travnja 2024.

UZOR uspješno zaključio projekt odvoza papira i predao ga Komunalcu, Hlebar: Od sječe smo spasili 46 tisuća stabala

Udruga za održivi razvoj Hrvatske poklonila je lokalnoj zajednici, odnosno koprivničkom Komunalcu, posao prikupljanja i zbrinjavanja starog papira.

Rekao je to Radio Dravi i portalu Drava.info predsjednik UZOR-a Matija Hlebar istaknuvši da je projekt “Teretnim biciklom do održive zajednice”, koji su pokrenuli 2010. godine, uspješno priveden kraju:

– Mi kao Udruga za održivi razvoj Hrvatske, zajedno s našim sugrađanima, u potpunosti smo ispunili misiju informiranja i edukacije naših sugrađana vezano uz odvojeno prikupljanje starog papira na području naše lokalne zajednici, dakle grada Koprivnice, a i šire.

Tijekom gotovo osam godina UZOR je podijelio 10.000 kutija u koje su građani odvajali stari papir. Njega su potom UZOR-ovci odvozili teretnim biciklima, a na tom je poslu bio angažiran zavidan broj ljudi, kaže Hlebar:

– Do 2013. godine stalno smo imali petero suradnika i svi smo volontirali, vozili teretne bicikle i preuzimali papir. Potom smo polako stvarali jedno po jedno radno mjesto i tako smo stvorili pet održivih radnih mjesta. Potom smo u naredne četiri godine, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kroz program “Radom za zajednicu i sebe” privremeno zaposlili još 23 osobe iz skupine teško zapošljivih i ranjivih u našoj lokalnoj zajednici.

uzorhrvatske.hr

Svi su oni od sječe spasili 46.000 stabala, istakao je Hlebar te pobrojao:

– Kroz svo to vrijeme uspjeli smo u našoj lokalnoj zajednici teretnim biciklima odvojeno skupiti gotovo dvije i pol tisuće tona staroga papira. U razdoblju od 2010. do 2018. godine znatno smo pridonijeli i smanjenju klimatskih promjena. Dakle, borili smo se i protiv klimatskih promjena koje su globalni problem, ne samo u Europi. To smo činili teretnim biciklima koji su se pokretali isključivo energijom čovjeka, odnosno vozača – nije bilo ni potrošnje fosilnih goriva niti stvaranja stakleničkih plinova.

Rezultati UZOR-ova projekta prikupljanja i zbrinjavanja starog papira mjerljivi su i konkretnim financijskim pokazateljima, kaže Hlebar:

– Ovim projektom mi smo i financijski pridonijeli našoj društvenoj zajednici; riječ je o tristotinjak tisuća kuna godišnje. Novac smo koristili za plaće naših suradnika, za nabavku kutija za papir i teretnih bicikala te za njihovo održavanje. Ti će bicikli u dogovoru s Komunalcem biti vraćeni na ulice Koprivnice – zaključio je Matija Hlebar.

Nakon posla sa starim papirom, koprivničkom UZOR-u u fokusu ostaje odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj. Naime, u Udruzi smatraju, kaže Hlebar, da samo djeca razvijene ekološke svijesti garantiraju budućnost čovječanstva.

zatvori