Petak, 19. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Nakon sunčanog tjedna stiže nam promjena vremena koja bi mogla najaviti kraj ljeta

Veći dio tjedna u koji smo upravo ušli obilježit će uglavnom stabilno, sunčano i vruće vrijeme, tu i tamo možda nakratko prekinuto pokojim lokalnim pljuskom. No, vikend bi nam mogao donijeti promjenu vremena s kišom i zahlađenjem koja bi, ako se sadašnje prognoze potvrde, bila prvi nagovještaj kraja ljeta.

Bilo bi to prilično u skladu s onom “pučkom” prognozom vremena; kaže se, naime, da ljeto završava iza Velike Gospe. Sada smo u drugoj polovici kolovoza, ulazimo u razdoblje koje zovemo kasnim ljetom i lagano se približavamo rujanskom ekvinociju. To se može primijetiti po zamjetno kraćem trajanju dana, a i noći su već dosta svježije.

Ponedjeljak će biti većinom sunčan uz određenu mogućnost razvoja slabijih lokalnih pljuskova tu i tamo, poslijepodne i prema kraju dana. Neće ih biti posvuda. Puhat će većinom slab povjetarac sjevernih smjerova, a temperatura ide do nekih 31 ili 32 stupnja.

Slično vrijeme nastavit će se i u nastavku tjedna. Utorak će također biti pretežno sunčan i vedar, uz nekakve šanse za lokalne pljuskove poslijepodne i potkraj dana. I dalje će puhati slab sjeverni i sjeveroistočni povjetarac, ujutro ćemo mjeriti oko 18 do 20, poslijepodne oko 32 ili više stupnjeva.

U srijedu bi temperature mogle još malo porasti. I dalje će biti donekle nestabilno pa gdje pljusne – pljusne, no ne treba previše računati na to. Još toplije bit će u četvrtak, iako s malo više oblaka, a onda bi se od petka situacija mogla promijeniti.

Prema sada dostupnim prognostičkim materijalima, u petak negdje prema kraju dana možemo očekivati grmljavinske pljuskove, mjestimice možda i ozbiljnije. No, bila bi to samo uvertira u promjenu vremena koja bi nam došla negdje tijekom subote i nedjelje. Nakon grmljavinskih pljuskova uslijedila bi obična kiša uz umjeren do pojačan sjeverni vjetar, a i temperatura bi krajem vikenda i početkom sljedećeg tjedna mogla značajnije pasti.

Ipak, tek je ponedjeljak i još je punih pet dana preostalo do te promjene pa je prerano govoriti o detaljima. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Još uvijek je moguće da se sve skupa ublaži.

zatvori