Četvrtak, 25. travnja 2024.

KONCERTNA FOTOGRAFIJA Naša suradnica Teodora Lukavski u četvrtak predstavlja svoje radove

Udruga za promicanje kulure i umjetnosti Mamuze ovog će četvrtka u Kulturno kreativnom centru Pixel otvoriti izložbu Koncertna fotografija. Jednostavnog i samoopisnog naslova, nova izložba Teodore Lukavski prikazuje fotografije nastale kroz godine volontiranja na različitim kulturnim manifestacijama, u udrugama Mamuze i FUNK, za portal Drava.info te u vlastitim angažmanima.

U svojem radu Teodora se ne bavi samo dokumentiranjem, već proučava odnos benda i publike kao skupine, ali i benda i pojedinaca iz publike: „Koncertnu fotografiju smatram privlačnom jer se u njoj očituje taj poseban odnos publike i izvođača, magičnost atmosfere, tragovi svjetala, trenuci euforije ili pak potpunog zena izazvanih tek zvucima proizašlim iz instrumenata pažljivim pokretima prstiju.“

Teodora Lukavski. Snimio Marko Posavec.

Rođena je 1989. u Koprivnici, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu, a diplomirala je Ekoinženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, crtanjem te raznim ‘arts & crafts’ radnjama. Redovito volontira kao fotograf na raznim kulturnim eventima u Koprivnici (Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, koncerti u organizaciji Foruma udruga nezavisne kulture), a do sada je imala tri fotografske izložbe – od toga prve dvije zajedno s prijateljicom i kolegicom fotografkinjom Ninom Mataković.

O tome kako i zašto se počela baviti fotografijom Teodora kaže: “Fotografija je postala dio mene još u ranom djetinjstvu budući da sam odrastala uz razne analogne i digitalne fotoaparate koji su se u blizini redovito nalazili kao posljedica očeva zanimanja. Sjećam se da sam ga uvijek ‘žicala’ da iz firme ponese fotić samo da se mogu s njim zabavljati te na taj način odlazila u taj magičan svijet. Slikanje svjetlom ima posebno mjesto u mom srcu što se tiče stilova i načina fotografije, no u zadnje vrijeme mi je također jako zabavno postalo primjećivanje nekih detalja te igranje kompozicijom što se, nadam se, može očitovati i kroz većinu mojih radova, bez obzira o tematici.”

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 16. kolovoza u 20 sati.

zatvori