Srijeda, 27. ožujka 2024.

Što se događa s javnom rasvjetom u Koprivnici? Evo što kažu iz Elektre i Gradske uprave

Prije nekoliko dana Koprivnica je utonula u tamu – javna rasvjeta nije se upalila.

Bio je to već drugi takav slučaj ove godine. Problemi su se nastavili i nakon toga, doduše u manjem opsegu; samo pojedine ulice određeno vrijeme nisu imale rasvjetu.

Što se dogodilo? Direktor Elektre Koprivnica Goran Pakasin pojasnio nam je da je riječ o kvaru na MTU postrojenju. MTU je kratica za mrežno tonfrekventno upravljanje – pojednostavljeno rečeno, upravljanje na daljinu slanjem signala u distributivnu mrežu. Između ostaloga koristi se za daljinsko isključivanje neplatiša, ali i za regulaciju javne rasvjete.

– Kao i svaki drugi uređaj, i naš MTU ima svoj životni vijek i događaju se problemi u radu – rekao je Pakasin. – Popravci su u tijeku i sve će biti riješeno.

Dio odgovornosti nesumnjivo je na HEP-u, kaže Pakasin, ali dodaje da je javna rasvjeta u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju dakle Grada Koprivnice.

Iz Gradske uprave odgovorili su nam da su svjesni nastale situacije koja uzrokuje probleme s javnom rasvjetom. – Problemi s paljenjem javne rasvjete zadnjih nekoliko dana uzrokovani su kvarom u HEP-ovom sustavu opskrbe javne rasvjete električnom energijom. Otklanjanje nastalog kvara planirano je od strane HEP-a do kraja 2018. godine – kažu sa Zrinskog trga.

>> FOTO: RIJEDAK PRIZOR Nebo puno zvijezda iznad zamračene Koprivnice

U svjetlu trenutnih okolnosti, Grad je odlučio uložiti dodatna sredstva u opremu sustava javne rasvjete koja će omogućiti da ulične svjetiljke ispravno funkcioniraju sve dok HEP ne otkloni kvar. To će Grad koštati oko 30 tisuća kuna. Oprema se već ugrađuje i kroz nekoliko dana trebala bi proraditi na području cijelog grada. Do tada, građane mole za razumijevanje.

Dodaju i kako Grad Koprivnica svake godine putem Programa održavanja komunalne infrastrukture ulaže oko milijun kuna u održavanje sustava javne rasvjete na gradskom području, a javnu rasvjetu održava i njome upravlja Gradsko komunalno poduzeće Komunalac.

zatvori