Četvrtak, 28. ožujka 2024.

SJEĆANJE NA MILJENKA KOVAČIĆA ‘Sin vjetra’ tragično je izgubio život prije trinaest godina

Miljenko Kovačić (32) izgubio je život u prometnoj nesreći na današnji dan prije točno trinaest godina, vozeći svoj motor marke Kawasaki ZX na autocesti blizu Kraljevečkih Novaka kraj Svete Helene.

Miljenko je rođen 19. ožujka 1973. godine u Zagrebu, a karijeru je započeo u Dinamu.

Kao jedan od najtalentiranijih hrvatskih igrača svoje generacije, Kovačić u Dinamu zbog jake konkurencije nije dobio pravu priliku. Iz Dinama je otišao u ljeto 1996. godine, nakon osvojenog naslova prvaka Prve hrvatske nogometne lige. Prešao je u redove talijanskog drugoligaša Brescie.

U Italiji je svojim sjajnim igrama pridonio plasmanu Brescie u tada najjaču nogometnu ligu – Seriu A.

Međutim, u ljeto 1999. godine naprasno je prekinuo karijeru zbog vjerskih razloga (bio je član pokreta Hare Krišna) i u potpunosti se posvetio svojoj religiji.

Nakon godinu dana stanke, nogometu se vratio u dresu NK Vrbovca. Igrač takve kvalitete dominirao je u nižim ligama, a to nije promaklo Slaven Belupu koji ga je angažirao 2001. godine.

Upravo je u dresu Slaven Belupa Kovačić doživio pravu nogometnu renesansu.

“Sin vjetra”, kako su ga zvali zbog njegove brzine na nogometnom terenu, u dvije sezone zabio je 14 pogodaka u 57 ligaških nastupa za Slaven Belupo. Njegove igre i instinkt za gol oduševljavali su koprivničku publiku, a posebno se pamti njegova igra protiv Aston Ville u utakmici Intertoto kupa 2001. godine. Slaven je na prepunom koprivničkom stadionu pobijedio engleskog prvoligaša 2:1, što se i dan-danas smatra jednom od najvećih pobjeda u povijesti Slaven Belupa.

Nakon sjajnih partija u dresu Farmaceuta, Kovačić se 2003. godine otisnuo u izraelski Hapoel Petah gdje je 2004. godine ponovno završio karijeru zbog religijskih uvjerenja.

“Sin vjetra” na tragičan je način završio svoj osebujni nogometni i privatni život, ali koprivnička nogometna publika uvijek će se sjećati njegovih nogometnih majstorija.

zatvori