Utorak, 23. travnja 2024.

Ravnatelj bolnice: Ne možemo promijeniti fiziku i spasiti vas nakon svake nesreće, budite oprezni u prometu

Ljeto je vrijeme pojačanog stradavanja u prometu, upozorio je dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’.

Podsjetio je na to da su u koprivničkoj bolnici zaprimili nekoliko teško stradalih u prometu, no znanju i sposobnostima medicinskog osoblja usprkos, nekima nije bilo spasa.

– S obzirom na sve ono što smo vidjeli te na žalost na ishode, čak i smrtne za neke pacijente, moram ponovo pozvati – pogotovo vozače motocikala ali i ostale sudionike u prometu koji ulaze u prometnu interakciju s motociklistima – da se maksimalno koncentriraju na prometnicama.

Tako će utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kaže dr. Devčić:

– Te nezgode ne ostavljaju posljedice samo na sudionike u prometu već i na njihove obitelji. Govorim o stradavanju vrlo mladih ljudi, na žalost sa smrtnim ishodima. A ti ljudi imaju svoje obitelji pa takve nesreće predstavljaju vrlo ozbiljan društveni problem.

Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.

Ovdašnji medicinari rade sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli ozlijeđenima, kaže ravnatelj bolnice. Posebno je pohvalio djelatnike županijskog Zavoda za hitnu medicinu, ali i hitnog bolničkog odjela jer adekvatno i na vrijeme reagiraju. Osim toga, bolnica je angažirala vanjske suradnike s područja neurokirurgije i drugih specijalnosti koji rade u našoj bolnici, ali i obavljaju konzultantske usluge ovdašnjim liječnicima kako bi što bolje odradili posao. No, povremeno se susreću i s upitima obitelji stradalih o tome može li se još što učiniti:

– Što se tiče zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata, mi zaista, poštujući “pravilo zlatnog sata”, pružamo uslugu na najvišoj europskoj i svjetskoj razini. No, ne možemo utjecati na trenutak nastanka nezgode i posljedice koje fizika nezgode prouzroči.

Stoga je ravnatelj koprivničke bolnice uputio dodatni apel svim sudionicima u prometu, osobito vozačima motocikala:

– Apeliram da, osobito u vrućim danima, izbjegavate konzumiranje alkohola te vožnju prometala koja svojom snagom nadilaze ljudske fizičke mogućnosti – zaključio je dr. Devčić.

zatvori