Utorak, 16. travnja 2024.

BILJKA IZ NOĆNE MORE Peludi ambrozije sve je više, a vrhunac tek dolazi…

Šmrcate, kišete, imate začepljen nos, oči vas svrbe i peku, vjeđe su vam natekle? Ovo su samo neki od simptoma kojima se ispoljava alergija, u ovom slučaju na peludi. A upravo je pred nama vrijeme najgoreg alergena – peludi ambrozije.

Upozorila je na to čitatelje Drave.info Ivana Fičko, sanitarna inženjerka u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije:

– Peludi trava trenutno su u zraku u umjerenoj, a korova u visokoj koncentraciji. A kad govorimo o peludi korova, najznačajnija je ambrozija jer nam njen pelud stvara najviše problema. Upravo u kolovozu ambrozija doseže najveće koncentracije. Trenutno u zraku bilježimo koncentraciju peludi ambrozije u takvoj količini koja kod većine osjetljivih izaziva simptome alergijske reakcije. Sljedećih dana očekujemo rast koncentracije peludi ambrozije jer upravo sredinom i krajem kolovoza tradicionalno bilježimo najviše koncentracije.

Ambrozija. Ustupila Ivana Fičko.

Županijski Zavod za javno zdravstvo kontinuirano još od sredine 2014. godine prati vrstu i koncentraciju alergena u zraku. Uzorkivač koji usisava zrak 24 sata dnevno smješten je na vrhu koprivničke bolnice. Zahvaljujući tom uređaju, stručnjaci Zavoda dobivaju reprezentativni uzorak koji obrađuju i na temelju dobivenih podataka izrađuju peludnu prognozu, pojasnila je ing. Fičko:

– Ta peludna prognoza, odnosno sustavno obavještavanje osoba alergičnih na pelud o tome koji peludni alergeni se pojavljuju na području gdje žive i rade, je ključna kako bismo poboljšali kvalitetu života tih osoba. Taj kontinuirani aerobiološki monitoring služi nam da bismo registrirali varijacije i kvalitativnog i kvantitativnog sadržaja te peludi u zraku. Istodobno pridonosimo preventivi, ali i liječenju alergijskih bolesti.

A te alergijske bolesti manifestiraju se na nekoliko načina koje nam je pobrojala ing. Fičko:

– Jedno su bolesti dišnog sustava, odnosno alergijski rinitis. Simptomi su mu kihanje, curenje iz nosa, svrbež sluznice nosa i osjećaj punoće i neprohodnosti nosa. Potom imamo alergijsku astmu na koju upućuju kašalj, otežano disanje i stezanje u grudima. Tu je još i alergijski konjuktivitis – crvenilo, svrbež i pečenje očiju te otečene vjeđe. Od bolesti kože može se javiti urtikarija, atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis. Ovo su smetnje koje nisu opasne po život, no smanjuju kvalitetu života alergične osobe.

Uz kurativu koju svakoj osobi propisuje liječnik, alergične osobe upravo praćenjem peludne prognoze i primjenom jednostavnih preventivnih mjera mogu poprilično poboljšati kvalitetu svog života, zaključila je ing. Fičko.

Pelud ambrozije pod mikroskopom. Ustupila Ivana Fičko.
Preventivne mjere

– Jednostavne preventivne mjere trebaju biti dio životnih navika svih osoba alergičnih na pelud – poručuje ing. Fičko. – Jedna od njih je praćenje peludne prognoze koju objavljujemo na stranicama Zavoda za javno zdravstvo. U skladu s peludnom prognozom moguće je planirati životne aktivnosti. Tako, primjerice, treba izbjegavati provjetravanje stambenih prostorija kad je koncentracija peludi najveća. To je u slučaju ambrozije najviše prijepodne, od 8 do 12 sati. Treba dakle zatvarati prozore stana, automobila, ne sušiti rublje vani, boraviti u zatvorenim klimatiziranim prostorima. Šetati je najbolje neposredno poslije kiše, kad je koncentracija peludi manja. Za borbu protiv ambrozije važno je redovno kositi, pljeviti i kopati okoliš te mehanički uklanjati sadnice ambrozije. Ako imate kućne ljubimce, i njih je potrebno oprati kako biste uklonili peludna zrnca koja se zadržavaju na dlaci. No, ne smijete zaboraviti sa svojim liječnikom dogovoriti preporučenu terapiju!

Kako i gdje uzimaju uzorke zraka?

– Uzorkivač je smješten na krovu Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici. Taj uređaj kontinuirano sedam dana u tjednu tijekom cijelog dana uzorkuje, usisava zrak. Taj zrak lijepi se na trakicu koja se obrađuje u laboratoriju. A kojih peludnih zrnaca i u kojoj količini ima u zraku, to doznajemo promatranjem trakice pod mikroskopom.

– Tako prikupljeni podaci predstavljaju reprezentativni uzorak i pokazuju stvarno stanje zraka u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Uzorkivač peludi. Ustupila Ivana Fičko.
zatvori